Mivel írjunk?

Az írószer különböző típusainak használata ma már hétköznapi dolog, nincs olyan ember, aki ne rendelkezne akár több különböző tollal vagy ceruzával.

Az írószer önmagában is igen nagy termékcsoportot jelöl, ennek ellenére ez is egy nagyobb kategóriába, az irodaszerek halmazába tartozik. Mivel a leggyakrabban használt írószer a toll, ezért erről kicsit több szót ejtünk, ám megemlítjük a ceruzát és a szövegkiemelőt is, mivel ezeket az írószer fajtákat szintén rengetegen használják nap mint nap.

Golyóstoll

Napjainkban az írószer típusok közül a golyóstoll a legelterjedtebb, a legtöbb ember ezt használja kézi íráshoz. A golyóstoll alapja egy hengeres tartály, mely viszkózus tintával van töltve, ennek a végét egy gömb zárja le, mely készülhet sárgarézből, acélból vagy volfrám-karbidból.

A gömb átmérője hozzávetőlegesen egy milliméter. Ez a forgó gömb juttatja ki a tintát a papír felületére, ahol szinte azonnal megszárad. A papír írószer területén a golyóstoll igen gyorsan elterjedt, mivel rengeteg előnye van a töltőtollal szemben. Legfontosabb előnye, hogy megbízható, valamint nem igényel karbantartást. Ez a két elsődleges oka, hogy az írószer típusok között a golyóstoll átvette a vezető szerepet.

A golyóstoll valóban olyan írószer, mely minden embernél megtalálható, hiszen napjainkban ez az írószer igen olcsó, használata pedig könnyű, nem igényel előkészületeket. Egyetlen háztartásban is nagyon sok golyóstollat lehet találni, főként olyan helyeken, ahol gyakran szükséges írószer. Ilyen helyek lehetnek a telefon melletti terület, az asztal, a táska és a zseb. Mivel ezek a tollak valóban igen olcsók, ezért nagyon elterjedt reklámozási mód a céglogóval díszített ingyenes golyóstoll.

Ceruza

Az írószer területének másik nagy halmazát a ceruzák teszik ki. A folyékony halmazállapotú festék alapú tollakkal ellentétben a ceruzabél szilárd.

A ceruza olyan írószer, melyet nagyon sok területen használnak, ebből adódóan nagyon sokfélék. Használhatók írásra vagy rajzolásra. Fő jellemzőjük, hogy grafitrúd van fahengerbe foglalva.

Az írószer fejlődésének nagy lépése volt a grafit felfedezése. Gyártását először 1790-ben kezdte el a Faber Castell – a név ma is létezik és ismert az írószer területén. A XX. század elején kifejlesztették a színes ceruzát, mely festék és kötőanyag hozzáadásával készült.

Szövegkiemelő

A szövegkiemelő kifejlesztése viszonylag későn történt meg, az 1990-es évek elején. Rohamos elterjedésének köszönhetően ez ma már olyan írószer, melyet nagyon sokan használnak.

A szövegkiemelő a filctollak egy speciális fajtája, mely lehetővé teszi, hogy a kijelölt szövegrész a kiemelés után is látható és olvasható legyen. A szövegkiemelők színe figyelemfelkeltő, vonzza a tekintetet, ráirányítja a figyelmet a kiemelt szövegrészre. A szövegkiemelő fontos helyet foglal el az irodaszer kategóriában, mivel nagyon sok célra felhasználható.

Mint a fentiekből látható az írószer fajták tárháza, irodaszer típusok tekintetében igen széles, rengeteg eszköz közül választhatunk, attól függően, hogy pontosan milyen célra keresünk írószer típust.