Munkahelyi kávészünet

A jó kapcsolat a hatékonyság nyitja

A munkahelyi kapcsolatok építésével kiterjeszthető a szakmai kapcsolatrendszer, emellett pedig a munkahelyi környezet is kellemesebb lesz. Múlt heti cikkünkben a munkahelyi kávészünetek fontosságáról írtunk, most pedig 8+1 aprócska tippet adunk annak érdekében, hogy a kis pihenő a lehető legkellemesebben teljen.

 1. Ismerje meg a munkatársait!
  A munkahelyi kávészünetek ideális alkalmak arra, hogy jobban megismerje, kikkel dolgozik együtt. Ismerje meg társai hobbijait, ne a munka legyen az egyetlen téma! Néha jól jön egy kis kikapcsolódás, egy finom kávé melletti beszélgetés.
 2. Hallgassa meg a másikat!
  Mindenki szereti, ha odafigyelnek rá, hát figyeljen oda a munkatársaira! Hallgassa meg a többiek javaslatait és mondja el a saját véleményét is!
 3. Legyen barátságos!
  Ez a tanács talán túl egyszerűnek hangzik, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy egy-egy rosszabb napon hajlamosak vagyunk egyetlen mosoly nélkül végigdolgozni a napot. Ez félreértésekre adhat okot.
 4. Soha senkinek ne mondjon rosszat a másikról!
  Ha a másikról rosszat mond, hamarabb bonyolódik problémákba, mint gondolná. Emellett a konfliktusokat senki sem kedveli, ráadásul a munka és a hatékonyság rovására mennek.
 5. Legyen hálás!
  Egy munkahelyen mindig jólesik egy „köszönöm”. Használja többször ezt a szót, még akkor is, ha a másik olyasvalamit tett, ami a munkájához tartozik.
 6. Alkalmazkodjon a többiekhez!
  Vannak, akik számára fontos, hogy a munka elkezdése előtt megosszanak a munkatársakkal néhány magánéleti dolgot. Olyanok is, akik csak a munkára koncentrálnak. Önnek is megvan a saját személyisége, munkavégzési stílusával alkalmazkodjon a munkakörnyezethez! Találja meg az egyensúlyt!
 7. Ajánlja fel a segítségét!
  Olykor nehéz eldönteni, hogy a munkahelyi segítségnyújtást pozitívan, esetleg negatívan éli meg a másik fél, de ez sosem derül ki, ha nem próbálja meg. Ne hangoztassa, hogy segít valamiben másnak, és ha a segítségnyújtását elfogadják, ne panaszkodjon.
 8. Fogadja el az építő jellegű kritikát!
  Legyen nyitott, és ha kritikát kap, ne kezdjen azonnal védekezni! Fogadja meg a tanácsokat, és fordítsa őket hasznára!
 9. +1 Alkalmazkodjon a csapathoz!
  Ha a kollégák hetente egyszer összeülnek egy italra, menjen velük még akkor is, ha nincs kedve. Ha kiszakadnak a munkakörnyezetből, mindenkinek egy más oldalát ismerheti meg.