Home office

Ma már mindenki természetesnek veszi a golyóstoll meglétét, mely kényelmes, mindig kéznél van, könnyű vele írni és drágának sem mondható. Ám ez nem volt mindig így.

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy miért golyóstoll a neve. Bizonyára szerepe van ebben egy golyónak, hiszen mi másért nevezték volna el így. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogyan is működik a golyóstoll.

A golyóstoll működési elve dióhéjban

Nem kívánunk fizikai és kémiai nézőpontból mélyen elmerülni a témában, csupán egy kis tájékoztatás a célunk.

A golyóstoll működése alapvetően egyszerű, de nagyszerű ötleten alapul. Egy vékony, gömb alakú hegy a legfontosabb alkatrésze, amely egy kis fémgolyóval van ellátva a hegy vége alatt. A golyó folyamatosan forog, ahogy az író nyomja a tollat a papírra, így a tinta a golyó felületére kerül, majd a golyó által vezetve egyenletesen kijut a papírra. A golyó egyfajta zárómechanizmusként működik, amely megakadályozza a tinta kifolyását, amikor nem használjuk a tollat.

A golyóstollban található tinta egy speciális összetételű festék, amely tartalmaz egy oldószert, mely elpárolog a papírra kerülés után. Ez teszi lehetővé, hogy a tinta gyorsan megszáradjon és megakadályozza a papíron való elkenődést és elmosódást.

A golyóstollal írás nagyon egyszerű és kényelmes, és könnyű észrevenni a különbséget a hagyományos tintás tollakkal szemben. Míg az utóbbiak folyadék tintát használnak, amely gyakran foltot hagy a papíron, és amely gyakran szivárog és szivárog, a golyóstoll tisztább és átláthatóbb írást eredményez. Ezért a golyóstoll sokak számára az egyik legkedveltebb íróeszköz, amelyet mindennapos írásra használnak.

A golyóstoll rövid története

A golyóstollat, amelyet ma mindenhol használnak íróeszközként, a 20. század közepén fejlesztették ki. Mint sok más nélkülözhetetlen eszközt, ezt is magyar feltalálónak köszönhetjük.

A golyóstoll története 1938-ban kezdődött, amikor a magyar-argentin újságíró, Bíró László feltalálta azt. Bíró László az újságírás területén dolgozott, és úgy érezte, hogy a tollak, amelyeket akkoriban használtak, nem működtek megfelelően. Gyakran folyt a tollból a tinta, és az írás olykor nem volt elég éles.

Bíró László elkezdte kutatni a megoldást. A golyóstoll ötlete akkor jött, amikor az autóiparban dolgozó testvére megmutatta az autókban használt gömbcsapággyal kapcsolatos terveket. Bíró rájött, hogy a gömbcsapágy kicsinyített másával lehetne az íróeszközök működésén javítani.

Munkatársával, Meyne János Györggyel sikerült kifejleszteniük az első golyóstoll prototípust, amelyet a 40-es évek elején mutattak be a közönségnek. A golyóstoll nagyon sikeresnek bizonyult, mivel a tinta nem folyt ki, és az írás is tiszta, jól olvasható volt.

Az első golyóstollakat az 1940-es évek végén kezdték gyártani, és azóta világszerte elterjedtek. A golyóstoll számos előnnyel rendelkezik a hagyományos tollakkal szemben. Nem kell megtölteni ezeket tintával, a tinta nem folyik ki, és könnyű velük írni. A golyóstoll későbbi változataiban még további fejlesztések történtek, mint például a több színű tinta, az ergonomikus kialakítás és a különböző vastagságú íráspontok lehetősége.

Összességében a golyóstoll a kézzel való írás egyik legnagyobb forradalmát jelentette a 20. században, és a mai napig fontos része mindennapi életünknek.

Néhány szó arról az emberről, akinek ezt a nélkülözhetetlen eszközt, a golyóstollat köszönhetjük

Bíró László 1899-ben született Budapesten. Az 1920-as években kezdett újságíróként és szerkesztőként dolgozni, és hamarosan elismert újságíróvá vált Magyarországon. Számos cikket írt a kor politikai és gazdasági eseményeiről, és az ismertsége az ország határain túlra is eljutott.

1938-ban Bíró elhagyta Magyarországot, először Párizsba, majd Argentínába költözött a politikai üldöztetések elől. Buenos Airesben kezdett dolgozni újságíróként, és hamarosan az ország egyik legismertebb újságírója lett. Azonban nem csak újságíróként tűnt ki, hanem feltalálóként is, mint ahogy erről fentebb olvashattunk.

Bíró és Meyne szabadalmat is kaptak a golyóstollra, és 1943 nyarán a Bíró Pens of Argentina cég megkezdte a golyóstoll sorozatgyártását, mely hamarosan világszerte elterjedt.

A modern golyóstoll

Az ember kényelemre való törekvése folyamatos fejlesztéseket kíván. Nincs ez másként a golyóstoll területén sem.

Szeretnénk szebben és gördülékenyebben írni, melyre a közel száz évvel ezelőtti találmány már nem alkalmas. A Schneider ebben segít számunkra a Basic golyóstoll úgy generációjával.

A „Slider” golyóstollakban alkalmazott ViscoGlide® technológia egy olyan szabadalmaztatott megoldás, amelyet a gyártó fejlesztett ki. A technológia lehetővé teszi, hogy az írás simább és könnyedebb legyen, mint hagyományos golyóstoll révén. Az írás gyorsan megszárad, így elkerülhető az elkenődés. Az írást támogatja a speciális tintaáramlás, a kényelmesen tartaható tolltest és az XB tollhegy. Összességében az írási élmény magasabb szintre emelkedik ezzel a golyóstollal.

Ráadásul új színekkel bővült a Basic széria, mellyel figyelemfelkeltővé tehető az írás.

Próbáld ki a Schneider Basic tollakat! Válaszd ki kedvenc színeidet a Depot irodaszer áruházban és élvezd a kényelmes és esztétikus írás élményét!

Schneider Slider Basic XB

Próbálja ki Ön is, és meglátja, többé nem akar mással írni!