Víz

Most a legkisebbek is megízlelhetik az adományozás érzését. Nem kell hozzá más, csak papír és színes ceruza.

Adományozni nagyon jó dolog, és sajnos jelenleg a világban nagyon sok rászoruló él, akikért mi is sokat tehetünk. Az is nagyon fontos, hogy gyermekeinket is abban a szellemben neveljük, hogy értékelni tudják saját helyzetüket és késztetést érezzenek a segítségnyújtásra. Sokszor csak jószándék kell hozzá meg némi kreativitás.

Tiszta vizet Ghánának

A Tiszta vizet Ghánának (Clean Water for Ghana) projekt egy olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy tiszta ivóvízzel lássa el Ghána népét.

Az országban az ivóvízhiány és a szennyezett víz komoly problémát jelent, ami számos betegség terjedéséhez vezet, és évente sok emberéletet követel.

A projekt létrehozásáért a The Adventure Project nevű szervezet felelős, amelynek célja a szegénység csökkentése a fejlődő országokban. A projekt keretében olyan helyi szervezeteket támogatnak, amelyek segítségével az emberek hozzájuthatnak a tiszta ivóvízhez. Ennek érdekében a szervezetek különböző technológiákat alkalmaznak, mint például az esővízgyűjtés, kutak létrehozása és a vízszűrő rendszerek telepítése.

A projekt az emberek egészségét, gazdasági helyzetét és a környezetet is javítja, hiszen a tiszta ivóvízhez való hozzájutás csökkenti a betegségek kockázatát, lehetővé teszi az emberek számára, hogy több időt töltsenek a munkával és a tanulással, továbbá csökkenti az egészségügyi költségeket. Emellett a projekt hozzájárul a helyi gazdaság fellendítéséhez is, hiszen a helyi szervezeteket támogatja.

A projekt nagy hatást gyakorol Ghána népére, és segít a tiszta ivóvízhez való hozzájutásban azokon a területeken, ahol nincs lehetőség az állami vagy magánvállalkozások által biztosított vízellátásra.

Az ország jelentős részén az emberek nem jutnak hozzá tiszta ivóvízhez, és gyakran kénytelenek olyan vízből inni, amely fertőzött és különböző betegségek kialakulásához vezethet. A World Health Organization (WHO) adatai szerint Ghána az ivóvíz hozzáférés szempontjából az afrikai országok között az utolsó helyen áll. Jelenleg az országban több mint 30 millió embernek nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez, ezért nincs más választásuk, mint hogy a felszíni szennyezett vizet fogyasszák. Ezen a helyzeten lehet és kell is változtatni. Pontosan ez a célja a Tiszta vizet Ghánának projektnek.

A projekt keretében szó esik a tiszta víz és a higiénia fontosságáról, valamint az ezzel kapcsolatos felvilágosításról a gyermekek körében. A projekt célja az is, hogy az emberek tudatosabban használják az ivóvizet, és javítsák az egészségi állapotukat. A programhoz kapcsolódó edukációs tevékenységek, melyek segítenek az embereknek megérteni a vízfogyasztás fontosságát és a tiszta vízhez való hozzáférés lehetőségeit, hozzájárulnak az egész társadalom egészségesebb életmódjához.

További teendők

A tevékenység eddig eredményesnek mondható, és a projekt nagyon sikeresnek bizonyult azokban a közösségekben, ahol bevezették.

A Tiszta vizet Ghánának projekt további terjesztése és fejlesztése fontos lépés lehet afelé, hogy az ország lakossága élhetőbb és egészségesebb körülmények között élhessen.

A projekt az afrikai ország számos régiójában jelen van, és az elmúlt években jelentős előrelépéseket ért el az ivóvízellátás és a higiénia javítása terén. Azonban még mindig sok munka vár a projekt szervezőire és a helyi közösségekre, hogy minden ghánai embernek biztonságos és tiszta ivóvize legyen.

A projektnek fontos szerepe van az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai közül az „Egészségügy és jóllét” és az „Éghajlatváltozás” célok megvalósításában is. A fenntartható ivóvízellátás biztosítása hozzájárul az emberek egészségének javításához, csökkenti a betegségek előfordulását, valamint lehetőséget ad arra, hogy az emberek aktívabban részt vegyenek a gazdasági és társadalmi életben.

A Tiszta vizet Ghánának projektet a világ különböző országaiból érkező szervezetek, vállalatok és magánszemélyek támogatják, akik fontosnak tartják a tiszta ivóvíz biztosítását minden ember számára. A projekt további finanszírozása és bővítése azonban kulcsfontosságú a siker érdekében.

Mindenki tehet valamit, még a legkisebbek is

A Staedtler és a Depot irodaszer webáruház a gyermekek segítségét kéri ahhoz, hogy a tiszta ivóvíz a ghánai gyermekek számára is elérhető legyen.

Tehát, elő a rajzlappal és a színes ceruzákkal és rajzra fel!

A rajzod most egy eurót ér a Tiszta vizet Ghánának projekt számára. Ennyit fizet a Staedtler minden egyes beküldött rajzért a szervezetnek, akik ezt arra a célra tudják fordítani, melyet fentebb részletesen leírtunk.

Idén a rajz témája: Fedezzük fel a vizek élővilágát! Bármit rajzolhatsz, ami ezzel kapcsolatos. Rajzolhatsz halakat, tengeri élőlényeket, lerajzolhatod az aranyhaladat, vagy akár egy korallszigetet. Nemrég néztél egy természetfilmet? Akár abból is lerajzolhatod, ami a legjobban tetszett.

3 és 12 év közötti gyerekek rajzait várja a Staedtler az egész világon. A tavalyi évben 30 000 rajz érkezett, ami igen nagy segítséget jelentett a ghánai gyermekek számára. Ráadásul a 80 legjobb rajzot beküldő gyermek ajándékcsomagot kap.

Amennyiben hiányoznak a kellékeid rajzod elkészítéséhez, még nem késő megrendelni a rajzlapokat és a színes ceruzákat vagy filctollakat a Depot irodaszer webáruházban.

A rajzodat beszkennelve vagy befotózva május 31-ig a következő címre küldd el: [email protected]