Ezért jó, ha kevesebbet ülünk

Álló asztal az irodában?

Azt már meglehetősen sok kutatás kimutatta, hogy az irodában végzett, hosszan tartó ülőmunka milyen negatív hatásokkal van a testünkre. Ennek ellenére az álló asztalok használatától még mindig sokan ódzkodnak. Most eláruljuk, miért érdemes mégis kipróbálni.

Tény, hogy a legtöbb dolgozó ember számára az ülőmunka első ránézésre kevésbé tűnik megerőltetőnek. Ebben részben igazuk is van, hiszen nem okoz olyan fizikai kimerülést, mint például egy építkezés. Ám tévedés azt gondolni, hogy a túlzásba vitt üldögélés nem terheli meg a testet.

Reflektorfényben a gerinc

A gerinc a test tartóoszlopa – ez a terület kapja a legtöbb megterhelést a mindennapi tevékenységek során. Még fekvő helyzetben is 28%-os terhelésnek van kitéve. Ez az érték jelentősen megugrik, ha ülő vagy álló pozíciót vesz fel.

Amennyiben Ön is ülőmunkát végez, a hátfájás bizonyára nem ismeretlen fogalom, hanem a mindennapjainak része. Ennek oka, hogy ez a testhelyzet még egyenes tartással is minimum 140%-os nyomást jelent a gerincoszlop számára. Ha nem megfelelő széket használ, vagy netán rossz a tartása, ez az érték csak tovább növekszik. Ahogy az a Semmelweis Egyetem cikkében is olvasható, ugyanez a nyomás állva 100%-ot tesz ki.

A megoldás a mértékben rejlik

Természetesen, ha mind a nyolc órát állva töltené az asztalnál, az elsőre riasztónak tűnik. Az az ideális, ha a munkaidő folyamán egyenlően oszlik el az ülő és az álló munkavégzés aránya. Szerencsére manapság már ülve és állva is dolgozhatunk az irodákban. Ez utóbbi rengeteg előnnyel jár az egészségre és a munkára nézve is.

A hát, és ezzel együtt a gerinc álló helyzetben kerül a természetes pozíciójába, így segít megelőzni az olyan problémák kialakulását, mint például a gerincferdülés. Ez alatt az idő alatt ráadásul javul a vérkeringés, ezzel karöltve pedig a koncentráció is, ami sokkal nagyobb hatékonysághoz vezet.

Néhány órát követően azért célszerű egy kicsit sétálni és leülni. Ekkor a lábak megpihenhetnek és a törzs is kap egy alátámasztást. Így felfrissülve a produktivitás ismét szárnyra kap és a munkát is töretlen eredményességgel folytathatjuk.

Az álló asztalok az irodai munkavégzés új szintjét jelentik. A legjobb eredményt pedig akkor érheti el, ha emellé olyan széket választ, ami biztosítja a megfelelő támaszt a test számára, amin elfáradva megpihenhet. Így egyszerre gondoskodhat a mindennapokban az egészségéről, és a kényelméről.