Irodai közösségi tér

Korábbi cikkünkben(link) az open office jelenséget tárgyaltuk. Az pedig egyértelmű, hogy sokak számára ez a kialakítás inkább zavaró, mintsem hatékony. Ugyanakkor a közösségi tér megléte nem elhanyagolható egyik irodában sem. Most pedig meg is mutatjuk, miért.

1. Könnyed kikapcsolódás a feladatok között

Egyértelmű, hogy a különböző feladatok között beiktatott szünetek sokat javítanak az elvégzett munka minőségén. Ha ebben az időben a kollégáknak még egy könnyed csevejre is lehetősége adódik, az segít kikapcsolni az agy számára a tennivalók sűrűjében.

2. A csapatszellem szárnyra kap

A kikényszerített közösségi építkezés általában kontraproduktív. Ellenben ha az alkalmazottak maguk válogathatják meg a kapcsolataikat, azok könnyebben kialakulnak. Ennek köszönhetően a csapatot igénylő feladatok során igazán hatékonynak bizonyulhatnak.

3. Biztosítsuk a zavartalan munkát

Fontos ügyelni arra, hogy ezeket a helyiségeket megfelelően lehessen szeparálni a munkaállomásoktól. Ez azért fontos, mert azok a kollégák, akik viszont éppen a munkájukat végzik, zavartalanul tudnak majd koncentrálni az aktuális feladataikra, míg a többiek beszélgetnek.

4. A szabad levegő segít felfrissülni

Arra is látható számtalan példa, hogy nem közösségi termeket hoznak létre egyes irodákban. Helyettük az erkélyen vagy a tetőn kap helyet a társalgó. A friss levegőn töltött idő a zárt iroda után felfrissülést hozhat a test és az elme számára egyaránt, így mindenképpen megfontolandó.

5. Egy kis mozgás sosem árt

Azzal, hogy az iroda dolgozói időnként legalább a társalgóig elsétálnak, máris sokat tehet az egészségük megőrzéséért. Az órákig tartó ülő pozíciót követően már egy rövidebb séta és a tagok átmozgatása is sokat segíthet az elgémberedett testnek felfrissülni.

Hogy ki milyen közösségi helyiséget kedvel, az már egyénfüggő. Van, aki a konyhát részesíti előnyben, míg mások egy mini nappalit alakítanak inkább ki. A legcélszerűbb, ha a kollégákkal együtt születik meg a döntés, így az elégedettségi mutatók a magasba ugranak majd.