Az adattárolás olyan egyszerű, mint az 1X1

Ha évek, évtizedek múlva is elő szeretné elővenni a digitális családi fotóit, a féltve őrzött munkahelyi, vagy személyes fájljait (doksikat, videókat, zenéket), adatait, akkor szerencséje van, hiszen a mai modern korban már rengeteg lehetősége van rá. Használja ki őket bátran!

Kézenfekvő ötletnek tűnhet, ha a menteni kívánt anyagainkat kiírjuk DVD-re vagy átmásoljuk egy USB pendrive-ra. A számítástechnika világa viszont olyan gyors ütemben változik, hogy a helyzet azért korántsem ilyen egyszerű.

Tipp: figyeljen oda a tárolni kívánt adatok formátumára, és lehetőleg olyan formátumba mentse el őket, amelyeket sok program támogat. A hangfájlok esetében ilyen az mp3.

Miután a formátum-kérdést tisztázta, ideje eldönteni, hogy hová mentse az adatait. A szabály általában az, hogy minél több típusú adattárolót használ, annál jobban biztosíthatja az anyagai biztonságát.

A mágnesek világa

A mágneses adathordozókon található egy mágnesezhető réteg, amelyet egy olvasó-író fej olvas vagy ír. Ha a kazettára vagy a floppy-lemezre gondolunk, mindenkit elural egy kis nosztalgia.

Természetesen ma már senki nem fogja ezeken tárolni az adatait, de egy merevlemez már alkalmas eszköz lehet.

Optikai csalódások

Az optikai adathordozók működési elvük alapján összehasonlíthatóak a mágneses adathordozókkal, hiszen mindkettő bináris kódolással tárolja az adatokat.

Az optikai adathordozók annyiban mások, hogy az adatokat lézersugárral olvassák le.

Ám ha hosszú távú adattárolási módot keres, akkor sajnos a CD-kben és DVD-kben nem bízhat meg.

Szilárdtest adattárolók

Mivel ezek az eszközök nem tartalmaznak forgó alkatrészeket, így kis helyen is elférnek. A mobil eszközök elterjedésével egyre gyakrabban használt eszköz lett a memóriakártya. Ugye önnek is van már?

A pendrive-ok is szélsebesen fejlődnek, ugyanis egyre nagyobb kapacitást és sebességet érnek el.

Az SSD a gyorsaságáról híres laptopokba vagy PC-kbe épített eszköz.

A szilárdtest adattárolók biztonságosabbak, mint az előzőek, ám a fő funkciójuk még mindig nem a hosszú távú adatmegőrzés.

A felhők felett

A felhőkben tárolt adatok elég nagy biztonságban vannak, hiszen a legnagyobb szolgáltatok (iCloud, GoogleDrive, OneDrive) több szerveren is tárolják az adatainkat. Ám tudnia kell, hogy ezek a szolgáltatások csak egy bizonyos adatmennyiségig ingyenesek, azon túl fizetni kell értük.

Tipp: a legnagyobb biztonság érdekében érdemes az adatait több eszközön és felületen is tárolni, mivel önmagában egyik sem nyújt 100%-os biztonságot.

Ha ön is szeretné az adatait biztonságban tudni, akkor válasszon a Depotnál a több mint 200 típusú adattároló közül.