Balkezesek az irodában

Valamiért a bal oldalt negatívabb tulajdonságokkal ruházta fel a nyelvünk, és a hiedelmeink is. Így a balkezességet szégyelltük anno a suliban, és teljes erőnkkel próbáltunk áttérni a jobbra. Szerencsére már új vizek járnak: a mai balkezes gyerekeket és felnőtteket inkább már különlegesnek tartják emiatt, semmint palimadárnak.

Mivel tíz emberből egy balkezes, valószínűleg önnek is van olyan ismerőse, aki az.

Na de nézzük, honnan ered ez a negatív megbélyegzés. Valószínűleg onnan, hogy a bal kézzel író gyerkőcök speciális ceruza és toll hiányában valóban csúnyább kézírással rendelkeznek, valamint nagyobb arányban van gondjuk a számolással is. Máris van hát egy ok a csúfolódásra.

Másrészt sok balkezes gyerkőc szenved ADHD-ben, amivel még inkább kitűnnek a társaik közül.

Agyféltekék játéka

A balkezeseknél a megszokottól eltérően a jobb agyfélteke felelős a beszédért és a logikus gondolkodásért, míg a bal az érzelmekért, a humorért és a művészi hajlamért. Náluk ez az agy két féltekéjének természetes munkamegosztása, amely az LRRTM1 jelű gén számlájára írható.

Legyen rá büszke

Ha balkezes, akkor ne próbálja meg magát átnevelni a jobb kéz használatára, hiszen önértékelési zavarai lehetnek tőle. Gyermekkorban ez még megtetéződik a dadogással és a diszlexiával is.

A balkezesek hatékonyabbak a multitaskingban

Ennek oka, hogy az agyféltekéik között szorosabb a kapcsolat, és emiatt az információ is sokkal gyorsabban, hatékonyabban áramlik.

Emiatt verik meg például a jobbkezes kollégáikat egy csapatépítőn a számítógépes és sportjátékokban is. Ez utóbbi azért lehetséges, mert a jobbkezesek nem szoktak hozzá a balkezesek mozdulataihoz.

Ám a balkezeseknek vannak egyéb furcsaságaik is: a munka során felmerülő egyes problémák megoldására általában sokkal kacifántosabb úton jutnak el, mint a kollégáik.

Ezekben a munkakörökben a legjobbak

A balkezesekből remek színészek, zenészek és képzőművészek lesznek. Jól teljesítenek a tudomány és a technika világában is. Mivel érzékenyek, a sok stresszel járó munkakörökben nem boldogulnak jól.

Az irodai munkát a balkezes toll, ceruza, olló, és hegyező is megkönnyíti. Balkezesekre szabott íróeszközre azért van szükség, mert a balkezesek alapból tolják a tollat a papíron, nem pedig húzzák. Ehhez más kialakítás szükséges a megszokottnál.

Akár jobb, akár balkezes, a Depot webáruházban irodaszerek széles választéka áll a rendelkezésére.