Boldog új évet

Elindult a visszaszámlálás, valóban igen kevés idő van hátra az óévből. Te hogyan ünnepeled a szilvesztert?

Sokan sokféleképpen ünnepeljük a szilvesztert, ám néhány tényezőben megegyezik. Mindannyian éjfélkor, illetve az azt követő órákban, napokban, boldog új évet kívánunk szeretteinknek, családtagjainknak, barátainknak. Van aki vad bulizásba veti magát szilveszter napján, van aki csendesen ünnepel. Ám nagyon kevesen akadnak, akik szó nélkül hagyják az évváltást.

Régebben azonban a hagyományok kicsit kötöttebbek voltak. Nézzünk meg néhány érdekességet a népi hagyományokból, különösen a magyar tradíciókból, melyeknek egy része még ma is él.

Szilveszter és az újév hagyományai hazánkban

Mint általában minden jeles ünnephez kötődő hagyományoknak, a szilveszteri népi szokásoknak is egy része eltűnt, egy része viszont mai napig megmaradt. Te milyen hagyományokat tartasz életben?

Bár ma már nem járunk házról házra újévi jókívánságainkkal, mégis összejárunk szilveszter napján barátainkkal, szomszédainkkal, rokonainkkal.

Régről eredő hiedelem, hogy amit újévkor csinál az ember, azt fogja csinálni egész évben. Van aki ezt szó szerint veszi, így éjfél után igyekszik olyan dolgot elvégezni, amit egész évben szeretne csinálni. Mások egész újév napját kellemes tevékenységek végzésével töltik, ezzel biztosítva a kellemes új évet.

A szilveszteri buli nagyon régóta szokás, majd éjfél előtt a közös visszaszámlálás, utána pedig a pezsgővel koccintás. Ez házibulikon, családi körben tartott ünneplésen és nyilvános rendezvényeken egyaránt megtörténik. Ez egy olyan tradíció, amit ma is életben tartunk és nem valószínű, hogy bármikor is elavul.

Ezzel szemben azonban az óévi téltemetés, a bábu elásása vagy elégetése ma már nagyon kevés helyen van szokásban. A halál- és időjóslással is hasonló a helyez. A kolomppal történő zajkeltést pedig mára átvette a petárda és tűzijáték. Ma már a férjezetlen lányok sem jósolják meg jövendőbeli férjük nevét pogácsasütéssel.

Hasonló a helyzet a szilveszteri és újévi étkezéssel is, van ami szokásban van, van ami már kikopott. Nézzük, mit szabad és mit nem szabad enni és cselekedni ezen a két napon.

Mit szabad és mit nem szabad?

Ma már nagyon sokan babonának tartják a szilveszteri és újévi étkezési tilalmakat és azok kötelező jellegét, ennek ellenére a legtöbben tartják magukat a berögződésekhez.

Érdekes lenne felmérni, hogy újév napján hány háztartásban főznek lencsét. Valószínűleg meglepődnék a magas százalékos arányon. A lencse szokása nagyon régre nyúlik vissza és a hiedelem szerint anyagi bőséget biztosít az új évre. Ezzel szemben a szilveszteri virslinek sem az eredete, sem a jelentése nem ismert.

A baromfileves tilalma ma már nem igazán él. Eredetileg azért volt tiltott, mert kikaparja a szerencsét. Ezt viszont ma már egyre kevesebben tudják. A kocsonya azonban tradicionális újévi étel, még az is kiderülhet a kocsonya révén, hogy ki megy férjhez leghamarabb.

A tiltott cselekedetek közül a mosás, takarítás, illetve bármilyen házimunka, különösen a ruhák teregetése, felakasztása a legfontosabb, mely szokást még ma is sokan tartják. Ezzel szemben a szilveszteri teljeskörű takarítás és tisztálkodás szokását, hogy tisztán menjünk át az új évbe, még ma is sokan szigorúan veszik.

Egyesek még ma is különösen ügyelnek rá, hogy újévkor az első látogató férfi legyen, mert ő hozza a szerencsét az új évre.

Láthatjuk, mennyi hagyomány kötődik az évváltáshoz. Ma már szerencsére egyik sem kötelező vagy tiltott. Nyugodtan kiválaszthatjuk ezek közül amelyik tetszik, valamint nem kell tudomást vennünk a tradíciók tiltásairól.

Köszönjük az egész éves figyelmedet! Várunk vissza jövőre is!

Sikerekben gazdag boldog új évet kíván a Depot irodaszer webáruház!