Üzleti ebéd, üzletember és üzletasszony ebédel, kezükben evőeszköz készlet, kedélyesen társalognak.

Egy jól felszerelt munkahelyi étkező nélkülözhetetlen részei az evőeszköz készlet

A jó munkahelyi légkör megteremtésének fontosságáról már írtunk korábban. Ennek elmaradhatatlan eleme a jól felszerelt konyha. Egy étkezőhelyiség azonban nem csupán az ebédidő helyszíne lehet, hanem a hatékony munkavégzéshez nélkülözhetetlen munkahelyi kollektíva kemencéje is. Az étkezés nem csupán az étel elfogyasztásából áll, hanem az étkezésnek rituáléja van. Ilyenkor adódik lehetőségünk könnyedebb társalgásra, ötletelésre, vagy csupán a másik ember meghallgatására is. Ezek az események mind-mind ahhoz járulnak hozzá, hogy az egy helyen dolgozó emberek ne csupán egymás mellett dolgozzanak, hanem együtt dolgozzanak.

Milyen egy ideális munkahelyi étkező?

Az ideális munkahelyi konyha olyan, ahol a dolgozó valóban otthon érezheti magát az ebédidő során. Rendelkezésre állnak az evőeszközök, az étkészlet, és természetesen az étkezés utáni mosogatáshoz szükséges mosogatóhely, szivacs és mosogatószer. A környezettudatosság jegyében a felszerelt munkahelyi étkezőkben érdemes a rozsdamentes acél evőeszköz készlet biztosításáról gondoskodni, hiszen ezáltal nem termelünk hulladékot az étkezések után.

De hogy miért is jó a munkahelyi étkező?

Mert lehetőséget biztosít a kevésbé kötött társalgásra és a nyugodt étkezésre egyaránt. Ősidőktől fogva kódolva van bennünk, hogy az egy közösséghez (törzshöz) tartozó emberek együtt étkeznek. Míg a korai időkben a közös vadászat szerzeményét osztották meg egymással, ma sokkal inkább a gondolataikat és elképzeléseiket nyújtják a másik csoporttagnak. Az üzleti életnek a mai napig fontos elemei az üzleti ebédek és az üzleti vacsorák. Az étkezés rítusa jelenti azt a közvetítő közeget, ahol még az ellentétes érdekek mentén cselekvő felek is képesek az együtt gondolkodásra.

Ha nincs felszerelt étkezőhelyiség

A kisebb létszámú cégek általánosságban törekednek a családias munkahelyi légkör megteremtésére, amelynek alapvető eleme a munkahelyi konyha megléte. A nagy létszámú alkalmazottat foglalkoztató cégeknél a családias légkör már nehezebben teremthető meg. A tipikusan nagyüzemi szintű gyárakban és raktárakban jellemzőbb, hogy a munkáltató több turnusban biztosítja a műszakos dolgozók étkezését. A cég kantinjában, vagy a büfében megvásárolt ételeket fogyasztják a dolgozók, vagy amennyiben az egészségükre és a pénztárcájukra jobban fókuszáló étrendet választják, maguk hozzák az otthon készült ételt.

A tartós, rozsdamentes acél evőeszköz készleteken túl az irodaszerek forgalmazói azokra is gondoltak, akik jobban szeretik a saját főztjüket. Számukra rendelkezésre állnak a könnyen tisztítható, műanyag evőeszközzel felszerelt ételtartó dobozok. Ezek a dobozok műanyagból készülnek, tartós használatra. Kényelmesen elférnek a táskánkban és nem kell attól félnünk, hogy az utazás során, vagy bármely hirtelen mozdulatnál megrepednek vagy eltörnek. Kialakításuknak köszönhetően könnyen nyitható, mégis biztonságosan záró dobozokról van szó. A dobozok tányérként is funkcionálnak, vagyis betehetjük vele az ételt a mikrohullámú sütőbe. Tartós műanyag evőeszköz is dukál a készlethez, tehát ezáltal sem terheljük a környezetünket, hiszen egy jó minőségű készlet hosszú éveken át szolgálhat bennünket.

Végül azt mondhatjuk, hogy rozsdamentes acél étkészlet vagy műanyag doboz és evőeszköz ide vagy oda, ha a munkáltató lehetőséget biztosít a csoportos étkezésre, a társaság és a társalgás is kialakul, ami garantálja, hogy a munkahelyünk nem pusztán a munkavégzésünk helye legyen, hanem egy megtartó közösség is, amelynek részei vagyunk. Talán még nem volt egy hasonló korszak a történelemben, mint a 21. század felpörgött valósága, amikor az életünk szinte minden területén igényeljük annak tudatosítását, hogy valahova tartozunk. Hogy egy nagyobb egész részei vagyunk, és nem vagyunk egyedül.