A kávé a lételemünk, egyet jelent az ébredéssel, a lendülettel, pár perc kikapcsolódással, a vidám beszélgetésekkel és a nagy találkozásokkal.

Egy csésze kávéval segíthet is!

A fejlődő országokban a kávétermelés a megélhetés biztosítéka, az egyik legfontosabb bevételi forrást jelenti. Épp ezért alakult a Méltányos Kereskedelem Világszervezete – a WFTO mozgalom, amelynek célja az igazságos kereskedelem megteremtése egy átlátható kereskedelmi kapcsolat segítségével. A Fair Trade (magyarul méltányos kereskedelem) nagyobb egyenlőséget teremt a nemzetközi kereskedelemben, jobb feltételeket kínál a termelők számára azáltal, hogy a kávéból, teából vagy csokoládéból származó jövedelem egy részét a külföldi nagyvállalatoktól az elmaradott területek termelői felé irányítja.

Fair Trade kávé

Az alternatív kereskedelmi elv hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, lényege a kiszámíthatóságban és az egyszerűsített, kevesebb résztvevőt számláló, direkt kereskedelmi kapcsolatban rejlik. A nyers kávét közvetlenül a kistermelőktől, közvetítők bevonása nélkül szerzik be. A méltányosság elve a beszerzési árban is megmutatkozik, hiszen az ár valóban fedezi a termelés költségeit, az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A felvásárlói árat az általános világpiaci áraktól függetlenül alakítják ki, ezért a megszokott nyomott árnál jóval többet, valódi árat fizetnek a kávéért.

A méltányos kereskedelem 5 alappillére:

  • méltányos ár,
  • a gyerekmunka tilalma,
  • tisztességes munkakörülmények,
  • a helyi közösségek fejlesztése,
  • környezeti fenntarthatóság.

Fair Trade kávé

A harmadik világ termelő országaiban ez a modell stabil jövedelmet, gazdasági biztonságot és növekvő életszínvonalat eredményez; hozzájárul az oktatási, társadalmi és környezetvédelmi célokhoz, mindemellett védelmet nyújt az emberi jogok számára, hiszen a termelőket és termőterületeket is megvédi a kizsákmányolástól.

Keresse a méltányos kereskedelemből származó, Fairtrade védjeggyel ellátott kávékat!

Fair Trade