csésze pohár víz folyadékpótlás

Az elmúlt napokban különösen forró kánikulai napokat éltünk meg, és ez nagy valószínűséggel még hetekig, esetleg hónapokig fog folytatódni. A folyadékpótlásról azonban ne feledkezzünk meg. Fontos a tiszta víz a szervezetünknek.

Sok szempontból kellemes a kánikula, főként azok számára, akik vízparton nyaralnak, ám ha nem pótoljuk az elveszített folyadékot, annak akár súlyos következményei is lehetnek.

Folyadékhiány tünetei

Nem lehet pontosan deciliterre megmondani, hogy mennyi folyadékra van szüksége az embernek, hiszen különbözőek vagyunk. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, és azonnal képesek legyünk megállapítani a folyadékhiányt.

Bár sok helyen azt olvashatod, hogy napi két liter folyadékra van szükség, ám ez messze nem az igazság. Hogyan is lehetne megállapítani, hogy egységesen mennyi folyadékra van szükségünk, amikor ennyire különbözőek vagyunk. Nyilvánvalóan egy száz kilogrammos embernek, aki rekkenő hőségben fizikai munkát végez nem ugyanannyi folyadékra van szüksége, mint egy ötven kilogrammos nőnek, aki légkondicionált irodában tölti a nap nagy részét ülő helyzetben a monitor előtt. Pontosan ezért a te felelősséget megállapítani, hogy mennyi víz lesz elegendő számodra, és ezért olyan fontos, hogy ismerd a folyadékhiány tüneteit, hogy képes legyél azonnal tenni ellene.

Előfordul, hogy nyáron különösen gyakran gyötör fejfájás? Ez bizony egyértelműen a folyadékhiány tünete. Ha érzed a kezdődő fejfájást, ne várakozz és elsősorban ne a fájdalomcsillapító tablettákhoz fordulj, hanem igyál tiszta vizet. A tisztított víz vagy ásványvíz jó eséllyel azonnal elűzi a fejfájásodat.

Milyen tünetei vannak még a folyadékhiánynak? Duzzadt nyelv, kiszáradt száj (ajkak és szájüreg egyaránt), felrepedezett bőrfelszín, viszkető fejbőr (ez sok más rendellenességnek is lehet a tünete), kellemetlen lehelet, viszkető szem (ezt okozhatja a klíma vagy a ventilátor is), fejfájás, folyamatos fáradtság, ízületi fájdalmak, szédülés.

Még egy tünetet muszáj megemlítenünk, ez pedig a hirtelen megnövekedett étvágy. Lehet, hogy most kételkedsz kicsit, de megdöbbentően gyakran előfordul, hogy az ember éhséget érez, amikor valójában szomjas. A szervezet az ételből is nagyon sok folyadékot tud kivonni, ezért olykor ha ránézel egy ételre vagy csak eszedbe jut egy étel, azonnali éhséget érzel, holott a szervezeted a folyadékpótlás lehetőségét látja benne.

A fentiek közül néhány tünet más rendellenesség miatt is előfordulhat, úgyhogy érdemes teljességében tekinteni az állapotunkra. Amennyiben kettő vagy több tünetet felfedezel magadon, akkor haladéktalanul igyál vizet. A víz akár életmentő is lehet.

Folyadékpótlás egészségesen

Hogyan számoljuk a bevitt folyadékot és mit érdemes egyáltalán inni? Vagy inkább mit nem érdemes inni? Fontos tények, melyek felett nem szabad elsiklanod.

A bevitt folyadékot nyugodtan számolhatod, főként, ha gondod van a folyadékpótlás mennyiségével. Erre ma már vannak nagyon egyszerű és ingyenes appok, amik „szólnak neked”, ha megfeledkeztél a folyadékról. Nagyon fontos azonban, hogy a levest, kávét, teát, tejtermékeket (ivójoghurt és hasonlók) ne számold bele, mivel ezek teljesen másként szívódnak fel. Nem lehet pontosan tudni, hogy ezekből az ételféleségekből (plusz a kávéból) mennyi folyadékot hasznosít a szervezet. Például a kávé és egyes teák kifejezetten vízhajtó hatásúak, ami azt jelenti, hogy több folyadéktól szabadítják meg a szervezetet, mint amennyit nyújtanak számára.

A legjobb választás a tiszta víz. Ez lehet szűrt víz vagy szénsavmentes ásványvíz. A tiszta víz lehetőséget nyújt arra, hogy úgy pótold a folyadékot, hogy mindeközben nem terheled semmi egyéb adalékanyaggal a szervezetedet.

Rekkenő hőségben nyilvánvalóan jól esik a strandon egy hideg sör vagy egy jéghideg üdítő, ám ez nem a megfelelő módja a folyadékpótlásnak. A sör nyilvánvalóan az alkoholtartalma miatt nem megfelelő, az üdítőitalok pedig a rengeteg cukor, cukormentes üdítő esetén pedig az adalékanyagok miatt. Nem kell megvonnod magadtól ezeket a kellemes italokat, de ne ezzel pótold teljes mértékben a napi folyadékmennyiséget.

Az elégséges vízivás és még…

Még egy dolgot muszáj megemlíteni, ami szorosan kapcsolódik a folyadékpótláshoz és a nyári kánikulához.

Előfordulhat, hogy felismered magadon a folyadékhiány tüneteit, mindent megteszel, hogy pótold az elveszített mennyiséget és még mindig fáj a fejed, szédülsz, fájnak az ízületeid, és nem tudod, miért nem múlik el. Ez esetben sóhiányod van, ami szintén előfordul a nyári rekkenő hőségben.

Sokan esküsznek a sómentes életre, ám ez meglehetősen veszélyes, főleg nyáron. Rengeteg sót veszítünk a verejtékezéssel, valamint a megnövekedett vízivás is sok sót eltávolít a szervezetünkből. A sóra szükség van, hiszen ez adja meg a kellő anyagokat ahhoz, hogy a szívben és az agyban az ingerületátvitel megfelelően működhessen. Ennek működését nem részletezzük ebben az írásban, hiszen ez nem egy orvosi tanulmány. Az viszont fontos, hogy nyáron a folyadék mellett az elveszített sót is pótold. Ezt megteheted sósmogyoróval, egyéb sós magvakkal, sótablettával, vagy ahogy neked kényelmes.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a cikk nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést. Ha mindent megteszel a tüneteid csökkentésére, pótolod a folyadékot és a sót és még mindig nem érzed magad jobban, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Ha idáig eljutottál a cikk olvasásával, akkor remélhetőleg már érted a tiszta víz fontosságát az életedben. Válaszd ki azt az ásványvizet, ami a legjobban illik az ízlésedhez. A Depot irodaszer webáruházban megrendelheted, így a cipekedést is elkerülheted. Itt találod a termékeket: Ásványvizek, italok a Depot irodaszer webáruházban