Ajándékötletek - játékos tanulás

Kedves Olvasó!

Túl vagyunk december 6-án, a karácsonyi ünnepek „előünnepén”. Reméljük, a Mikulás mindenkinek a várva-várt ajándékot hozta…

Készüljünk a szeretet ünnepére!

Már előző levelünkben is említettük, miért jó ötlet hobbikelléket ajándékozni, vagy kézzel készült ajándékkal lepni meg szeretteinket, ismerőseinket, kollégáinkat. Ebben a levelünkben szeretnénk még többet elárulni arról, miért fontos, hogy az ajándékkal élményt is adjunk. Olyan élményt, ami nemcsak szórakoztat, hanem fontos készségeket is erősít, és nélkülözhetetlen képességekre is tanít.

Miért fontos a játékos tanulás?

  • Amikor a kisgyermek ismerkedik a világgal, mindent megtapint, megkóstol – és ami a legfontosabb: mindent meg akar ismerni. A megismerés legjobb formája a játék: játék segítségével tudunk a legtöbbet, vagy ha úgy tetszik, a leginkább átfogó tudást nyújtani neki.
  • Hogy mit akarunk megmutatni neki a világból, azt mi döntjük el. Természetesen megismeri a világot szép lassan, nem lehetünk mindig jelen, de igyekszünk a legjobbat adni neki – olyan tudást, ami felnőttkorában is hasznosnak bizonyul.
  • A tudást sajnos ma még a legtöbb iskolában is a tárgyi tudással azonosítják. Pedig a sikeres (és boldog) felnőtt élethez a gyermeknek olyan képességeket, készségeket kell elsajátítania, mint például a csapatmunka, együttműködés, jó kommunikáció, a gyors szabályfelismerés (és szabálykövetés), a logikus gondolkodás, a gondolkodási stratégiák. Utóbbi nagyon fontos: ne egyféleképpen közelítse meg a problémát, ne gondolkodási sémákat kövessen, hanem a HOGYAN-on legyen a hangsúly.

Mit játsszunk?

  • Építsünk! Az építés, építkezés folyamán a strukturált gondolkodás, a kreativitás és a kézügyesség is fejlődik. Ha együtt építünk, a kommunikáció, a kompromisszumkészség, az együttműködés képessége is erősödik.
  • Az építőjátékhoz hasonlóan működnek a kirakók, a logikai játékok, ahol térben kell létrehoznunk valamilyen formát, például kockát, csillagot. Még izgalmasabb, ha színezővel kombinált, földgömb alakú vagy 3D-s a kirakó: több készséget, képességet fejlesztünk egyszerre.
  • Készítsünk képeket, rajzokat, színezzünk minél többet! A képek a falra kerülhetnek, vagy nagymamáknak, nagypapáknak ajándékozhatóak: minden nagyszülő annak örül a legjobban, ha unokája gondolt rá. Mondanunk sem kell, a kézügyesség, a kreativitás, a koncentráció képessége hogyan erősödik az alkotás öröme alatt.
  • A hagyományos játékok között találunk olyanokat, melyek a kis motorikus mozgást fejlesztik: a mikado, a jojó; de olyanokat is, melyek az emlékezetet, a memóriát: a memóriajátékok, bizonyos kártyajátékok, társasok…
  • Apropó, társasok, kártyajátékok! Nem is kell mondanunk, mi minden fejlődik, miközben játszunk gyermekünkkel… Nem utolsó sorban a családi együttlét öröme lesz az, ami a legnagyobb boldogságot nyújtja. (A legtöbb ember kedves emlékei közé tartoznak azok a hosszú téli esték, amikor együtt társasozott, kártyázott a család!) – TIPP! Nemcsak kicsiknek: pókerkártyát is talál kínálatunkban…
  • Már egészen kis kortól ajánlott a dominó (igen, a régi, hagyományos „pöttyös” is!). Nemcsak a logikát, a számolási készséget fejleszti, de a kézügyességet is: emlékszünk még, amikor doninóláncot építettünk a szobában, különböző alakzatokban, majd az utolsót meglökve elindítottuk a sort?
  • És végül, de nem utolsósorban: csocsóasztal. Mert a focit mindenki szereti… Bocsánat, lehet, hogy minden fiú szereti. De csocsózni nemcsak a fiúk szeretnek!

Tekintse meg kínálatunkat ITT!

Gyerekjáték, felnőttjáték…

Gyakran mondjuk egy-egy elvégzendő feladatra, munkára, tevékenységre: Ez gyerekjáték! Leszoktunk már a játékról, s vele együtt a játék öröméről is, sajnos. A legtöbb szülő akkor döbben rá, hogy ez a fajta öröm mennyire hiányzott neki, amikor szülővé válik. Játsszunk együtt gyermekünkkel, legyünk újra gyerekek!

Kellemes kalandozást kívánunk:
A depot.hu csapata