Tea - Ami segít a téli fáradtság legyőzésében…

Kedves Olvasó!

Nemsokára itt a tavasz! Minden évben ilyenkor, február végén hisszük el a legnehezebben, hogy pár hét múlva a napsütésben sétálva újra feltöltődünk…

Addig is, amíg várakozunk, arról kell gondoskodnunk, hogy a tél végére lemerült, kimerült testünkről úgy gondoskodjunk, hogy a tavasz első napsugara frissen és egészségesen találjon ránk. Egyrészt ez az utolsó vitaminbombák ideje, másrészt mindannyian most próbálunk megszabadulni az utolsó meghűléses betegségtől vagy annak utóhatásaitól, főként a szűnni nem akaró köhögéstől.

Erre a legalkalmasabb csodaszerek a következők: citrom, méz, gyömbér – és az elmaradhatatlan tea. Mind a négyet ősidők óta alkalmazza az ember gyógyászati célokra. (A fokhagymát most szándékosan nem említettem, hiszen a fokhagymás tea kevésbé ízletes, ugyanakkor természetesen a fokhagymás pirítós, a fokhagyma-krémleves immunerősítő hatása nem lebecsülendő!)

A citrom C-vitamin tartalma miatt fontos, a méz pedig kiváló antioxidáns hatása mellett számos nélkülözhetetlen vitaminnal, tápanyaggal is ellátja szervezetünket. A gyömbér erősíti az immunrendszert és erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Amit fontos megjegyeznünk: „valódi” citromról, „valódi” mézről és „valódi” gyömbérről beszélünk!

A fenti három alapanyag a negyedikkel egyesítve tökéletes (és finom!) keverékét alkotja mindannak, amire a tél végén szervezetünknek szüksége van. De vannak szabályok, amelyeket be kell tartani a valóban jótékony hatású tea elkészítésekor:

 • jó minőségű teát használjunk
 • ne használjunk fém eszközöket (bizonyos anyagok gyógyhatását semlegesíti)
 • a teafilterhez / teafűhöz öntsük a vizet, ne abba lógassuk a teát (így már az öntés folyamán átszűrjük a teafüvet)
 • a teafű hatása mindig erősebb, de arra figyeljünk, hogy ne áztassuk a teafüvet az előírtnál tovább, mert kesernyés íze lesz az italnak
 • a víz 90 fokos legyen (ne forrásban lévő vizet öntsünk a teafűre / teafilerre)
 • mielőtt megízesítjük, várjunk, amíg 40 fokos („kézmeleg”) nem lesz (a citrom C-vitamin tartalma és a méz fontos enzimjei 40 fok felett elbomlanak)
 • akinek sok a sava, a lúgosító hatású repcemézet válassza (a méz kapcsán is fontos megjegyeznünk, hogy minden méznek megvan a maga különleges gyógyhatása amellett, hogy általánosságban immunerősítő!)
 • a teát mindig frissen igyuk, ne melegítsük (főleg ne mikrohullámú sütőben)

Miért éppen a tea?

 • A jó minőségű zöld-, fehér- és feketetea a szervezet számára hasznos ásványi anyagokban gazdag.
 • A mérsékelt teafogyasztás kedvezően hat a szervezetre: frissít, megszünteti a fáradtságot, csillapítja az idegeket.
 • Méregtelenítő, vérnyomás-szabályozó, sejtvédő, emésztést elősegítő, fogszuvasodást gátló, szívet védelmező hatását már bizonyították.
 • Emellett a tavaszra való felkészülés során fontos, hogy a tea élénkíti az anyagcserét, ezzel meggátolja a felesleges zsírlerakódást, tisztítja az ereket, és védi a szervezetet a fertőzések ellen. A tea hatóanyagai lassan szívódnak fel a belekből, így frissítő-élénkítő hatása hosszabb távon hat.

Keressen kedvére való ízt, vagy lepje meg szeretteit egy tavaszköszöntő teacsomaggal ITT!

Jó egészséget és jó munkát kíván:
a depot.hu csapata