Boldog Karácsonyt!

Kedves Olvasó!

Ezúton szeretnénk békés, szeretetben gazdag ünnepeket kívánni Önnek és családjának, vállalkozásának pedig sok sikert a 2019-es esztendőben is!

Karácsony alkalmából csokorba szedtünk pár ünnepi érdekességet, fogadja szeretettel:

Az adventi naptár története

  • A legelső „adventi naptár” 1851-ben készült: a vallásos családok december elsejétől karácsonyig naponta kis bibliai képeket akasztottak a falra, vagy meggyújtottak egy gyertyát, néhol pedig krétával húztak egy vonalat a padlóra.
  • Az első nyomtatott adventi naptárat Gerhard Lang készítette 1908-ban, ezen színes kis képeket lehetett feltűzni naponta egy kartonra. Később az ablakos változatot is az ő nyomdájában kezdték nyomtatni, vallásos kis képekkel.

Honnan ered a „karácsony” szavunk?

Mint nagyon sok kereszténységgel kapcsolatos szavunk, a karácsony is szláv eredetű, köszönhetően a szláv papoknak, akik a magyarságot Géza és Szent István idején megtérítették. A szó maga eredetileg a (téli vagy nyári) napfordulóhoz kötődő pogány ünnepet jelölte.

Mióta állítunk karácsonyfát?

  • A legelső karácsonyfát a 16. században állították Németországban, a legenda szerint maga Luther Márton. Karácsony idején addig is szokás volt örökzöldet vinni a házba, hiszen egyrészt a zöld az életfa jelképeként az életet magát jelképezi, másrészt a régi hiedelemvilágban úgy tartották, hogy a kihelyezett zöld ágak elűzik a boszorkányokat, a szellemeket, a gonosz lelkeket és távol tartják a betegségeket.
  • Magyarországon az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította Pesten 1824-ben, s bár a városokban hamar meghonosodott, falun még sokáig nem terjedt el a szokás.

Szaloncukor, a hungarikum – de miért éppen így nevezzük?

  • A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot a franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra.
  • De miért pont „szalon”? A reformkorban a polgári és főúri házak fogadószobáit francia mintára szalonoknak nevezték. Itt kis tálak várták cukorkával a vendégeket. A karácsonyfa is itt állt – erre került fel később díszként a szaloncukor. (Régen szalonczukedlinek hívták, mert a neve a német salonzuckerl szóból ered.)

2019 januárjában új irodaszer katalógussal várjuk, és a Szenzációs szerdák hagyományát a jövőben is folytatjuk – ahogyan a jövőben is az ügyfeleink, azaz Ön elégedettsége a legfontosabb számunkra!

Kellemes ünnepeket kívánunk:
a depot csapata