Hogyan készíthetem fel a sulira lelkileg a gyermekem?

Mivel az iskolakezdés túl nagy és túl hirtelen változásokkal jár a gyermek számára, jobb, ha nem kezeljük hétpecsétes titokként, és nem szeptember elseje előtt egy héttel jön rá a kicsi, hogy bizony hamarosan suliba kell járnia, és nem is szabadul onnan egyhamar.

Persze a nagycsoportosok már kapnak némi információt arról, hogy milyen lesz a sulis élet, és elkezdik hozzászoktatni őket az elvárásokhoz, de az otthoni beszélgetés azért teljesen más.

Otthon a gyermek megoszthatja velünk a félelmeit, amiket nem szabad félvállról vennünk. Soha ne nevesd ki a gyermeket, mondjon bármilyen butaságot is, mert tüskeként maradhat meg benne.

A legfontosabb, hogy eloszlassuk a tévképzeteit. Persze ne fessünk csupa rózsaszín képet a suliról, hiszen mind tudjuk, hogy nem csak játék és mese, de ne is riogassuk. Ha szigorú tanárokról, estig tartó tanulásról, és számonkérésekről beszélünk csak, könnyen megtörténhet, hogy az addig jókedvű, és cserfes gyermekünk szorongóvá, és szótlanná válik.

Most gondoljon bele: az ovis gyermek még nem igazán érti a tanulás fogalmát. Persze a csoportfoglalkozásokon egy csomó új dolgot tanult játszva, de az teljesen más volt.

Ha szeretné, és érdeklődik iránta, megtaníthatja neki a betűket, de semmiképp se erőltesse. Sajnos az is sokszor előfordul az is, hogy a már olvasni tudó gyermek unja magát az első órákon, vagy pedig túl büszke magatartásával, hogy ő már tudja, kivívja a társai ellenszenvét.

Ha a gyermeke nem tanult még meg alkalmazkodni, illetve félénk, nem társaságkedvelő típus, esetleg nincs feladattudata, érdemes fejleszteni nála ezeket a területeket.

Az első hetek és hónapok fizikailag is pszichésen is megterhelőek lesznek a gyermeknek, ezért fokozottan figyeljen rá. Este hagyjon több időt a beszélgetésre, és mindig érdeklődjön, hogy mi volt a suliban. Nem elég arra hagyatkozni, hogy a szülői értekezleten úgyis beszámolnak a tanárok, vagy ha baj van, telefonálnak, hiszen egy nap rengeteg apró mozzanatból áll, és a velük történt eseményeket tapasztalat híján nem mindig megfelelően dolgozzák fel a gyermekek.

Ami változni fog szeptembertől:

  • kötöttebbé válik a napirendje, és hazaérve sem mindig lesz szabadideje (ezt az időszakot megkönnyítendő meséljen arról, amikor ön is járt iskolába, így sorsközösséget vállalhat vele)
  • egy olyan teljesítményhelyzetbe kerül, ami igencsak megviselheti (sok gyermek csak nehezen veszi fel a ritmust)
  • rengeteget kell majd ülnie, és rengeteg illemszabállyal találkozik. Gyerek legyen a talpán, aki nem stresszel emiatt

Vond be az előkészületekbe, például válogassátok ki a tanszereit ebből az Iskolakezdésre című katalógusból.

Hisszük, hogy összeállításunkkal megkönnyíthettük a gyermeke számára az iskolakezdést.