Így oszthatja be hatékonyan az idejét home office-ban

Amikor valaki először kezd home office-ban dolgozni, hamar szembetalálja magát a problémával, hogy az időbeosztása teljesen másként alakul, mint gondolta. Mindezt az esetek többségében az ismerősök és családtagok sem könnyítik meg, akik gondolván, úgy is otthon van, a legrosszabb pillanatokban bukkannak fel.

A végeredmény ilyenkor silány minőségű munka, dupla annyi munkaidő, mint amennyit terveztünk és még sokáig sorolhatnánk. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be? Nos, vannak jól bevált módszerek, amelyekkel könnyedén kiiktathatóak a zavaró tényezők és könnyebbé válik a rendelkezésre álló idő optimális felhasználása is.

A Facebook sosem jó barát

Ez a kijelentés tulajdonképpen bármilyen munkakörben és bármilyen munkakörnyezetben igaz lehet. Viszont ha egy irodában üldögélünk, kisebb az esélye, hogy az idő nagy része a Facebookon telne el. Elvégre ott van a rengeteg kolléga, esetleg még a főnök is felbukkanhat, nyilván senki nem vágyik egy alapos fejmosásra, amiért éppen munka helyett chatelt.

Ellenben home office-ban senki nem ellenőrzi a böngészőt és arra sincs túl sok esély, hogy a főnök felbukkanna a helyiségben mindenféle előzetes jelzés nélkül. Ilyenkor nincs mese, egyszerűen ki kell jelentkezni, így biztosan nem fog pittyegni, hogy új üzenet érkezett, vagy megjelöltek egy vicces fotón.

Hogyan állítsuk be a munkaidőt?

A home office egyik igen kényelmes lehetősége, hogy nem kötelező korán kelni. Ennek ellenére érdemes beállítani az ébresztőt egy viszonylag korai, de nem hajnali időpontra. Így elkerülhető az a veszély, hogy a munka késő estébe nyúljon, amikor bosszankodhatunk, hogy mások már a munka utáni pihenésüket élvezik és kikapcsolódnak.

Ha ügyfelekkel dolgozik akkor emiatt is fontos lehet, hogy nagyjából akkor legyen elérhető, amikor ők is végzik a feladataikat. Nem szerencsés, ha olyankor akarjuk zavarni őket, amikor ők még a reggeli kávéjukat szürcsölik, vagy az esti filmet nézik a családdal közösen, hiszen ilyenkor nyilván nem szeretnének munkával foglalkozni ők sem.

Tervezéssel egyszerűbb

Fix munkaidő híján könnyen káoszba fulladhat a munkavégzés, hiszen nincs meg az a kontroll, amit az irodában töltött 8 óra adhatna meg. Sokat segíthet az, ha reggel, munkakezdés előtt összeállít egy listát arról, hogy milyen teendőkkel kell feltétlenül végeznie aznap, így nem csúsznak majd el a határidők és nem felejtődnek el a kisebb feladatok sem.

A lista összeállításakor érdemes a prioritásokat is felírni hozzájuk. Amikor már túl soknak bizonyul a koncentráció, akkor elő lehet venni azokat a tennivalókat, amelyek kevesebb energiát igényelnek, ezzel is egy kis szünetet hagyva magunknak. Emellett azt sem árthat megtervezni, hogy mikor szándékozunk nagyobb szüneteket tartani, így nem folyik majd ki az idő a kezeink közül.

Ha még teljesen új ez a terület, érdemes lehet egy kicsit kísérletezgetni az idővel. Mindenkinek vannak olyan időszakai a nap során, amikor produktívabbak, ez az az időpont amit meg kell találni, hogy a home office munka igazán eredményes és sikeres lehessen.

Ha pedig technikai kiegészítőkre lenne szüksége a gördülékenyebb munkához, látogasson el webáruházunkba! Számítógépes kellékek, táskák, tokok és higiéniai eszközök széles választékával várjuk, melyekkel könnyedén kialakíthatja és rendben tarthatja otthoni munkaállomását.