Pénztárgép hőpapír szalaggal

A hőpapír olyan kellék, mellyel egész biztos, hogy mindnyájan találkoztunk már. Ha máshol nem, hát a szokásos bevásárló körút során, hiszen a hőpapír pénztárgépek és terminálok foltos tartozéka, melyet leginkább bizonylatok, blokkok, nyugták nyomtatására használunk.

Kevesen tudják azonban, hogy hogyan is működik pontosan a hő-, más néven thermál papír, hány fajtája létezik, és mi az, amit semmiképp sem szabad csinálnunk vele.

Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhány alapvető dolgot és érdekességet, amiket érdemes lehet tudni erről a mindennapok folyamán gyakran használt kellékről.

Mire használjuk a hőpapírt?

Az online pénztárgépek bevezetése óta a legtöbb kassza és bankkártyás terminál thermál szalag használatával működik. Ezek az eszközök a nyomtatófej segítségével melegítik fel a hőérzékeny papírszalagot, ami ennek hatására elszíneződik. Így lesz látható a rányomtatott szöveg, kép, vagy vonalkód.

A hőpapír érzékenységét tulajdonképpen egy vegyszerréteg biztosítja, melynek elszíneződése általában 70 Celsius-fokon kezdődik. A teljes láthatósághoz pedig nagyjából 120 fok hőtermelés szükséges. Attól függően, hogy milyen felületet használnak a gyártás során, a hőpapír többféle is lehet.

Minél nagyobb az igénybevétele, a gyártás során annál több védőréteggel ruházzák fel, és annál komolyabb hőterhelést képes elviselni.

A hagyományos, pénztárgépekben és terminálokban használt szalag általában két rétegből áll. Alul található az alap papírréteg, ezen pedig a hőérzékeny, vegyszerrel kezelt felület, mely a nyomtatás folyamán elszíneződik. A nagyobb felbontású nyomatokhoz általában háromrétegű hőpapírt használunk.

Létezik továbbá egy olyan megoldás is, mely plusz védőréteggel ruházza fel a nyomatot. Ezt legfőképp ipari körülmények közt használjuk, olyan esetekben, amikor fontos, hogy a kész nyomatunk hosszú távon védett legyen a kopástól és a sérülésektől.

Miért jobb, mint a sima papírszalag?

A hőpapír használatának egyik legnagyobb előnye a hagyományos papírszalaggal ellentétben a nyomtatás gyorsasága. A thermál nyomtatófejeknek köszönhetően az információ pillanatok alatt a papírra kerül, és a festék száradására sem kell várnunk.

Másik fontos szempont a technológia olcsósága. A hőpapíros nyomtatás ugyanis nem igényel festékszalagot, ezáltal pedig hosszabb távon rengeteget spórolhatunk.

A hőpapír nem szelektív hulladék

Sokan gondolják úgy, hogy a szükségtelen nyugtát, blokkokat jó döntés a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni. Őket azonban ki kell, hogy ábrándítsuk. A hőpapír ugyanis nem minősül újrahasznosítható hulladékak. Hogy miért?

A hőpapír bisphenol-A (BPA) tartalma miatt nem alkalmas a szelektív gyűjtésre. A BPA az újrahasznosítási folyamat során felhalmozódik az anyagban, és jelentősen lerontja a szelektív hulladékból készült újrapapír minőségét.

Éppen ezért a hőpapírt sose a papírgyűjtőbe, mindig a vegyes kukába dobjuk! A nagyobb mennyiségben keletkező hőpapír-hulladékot pedig veszélyeshulladék-kezelőnek kell átadnunk.

Természetesen BPA-mentes hőpapírt is találhatunk a piacon, azonban ezek egy részét sem érdemes szelektíven gyűjteni, hiszen ezeket más phenol-okkal kezelik.

Csak a legjobb minőséget érdemes vásárolni

A legjobb minőségű hőpapírok szigorúan ellenőrzött gyártási feltételek mellett készülnek, így biztosítva az állandó magas minőséget. A gyártási folyamat olyan elemeket és eljárásokat tartalmaz, melyek eredményeként a hőpapír rendkívül tartós, finom felületű és porlódásmentes lesz.

A kiváló minőségű hőpapír alapanyag megkíméli a hőfejet a kopástól, a papírtovábbító mechanikát pedig megóvja a szennyeződésektől.