Homokóra és laptop a háttérben

Veled is előfordult már, hogy úgy érezted összerogysz a feladatok súlya alatt és nem látsz ki a teendők alól? Amikor túl sokat vállalsz, rengeteg stressz nehezedik rád és a munkád sem lesz olyan hatékony, mint kéne. Az időgazdálkodás azonban megoldhatja a problémád. Olvass tovább és tudd meg, hogyan teljesíts jobban ugyanannyi idő alatt.

Az időgazdálkodás fontossága

Az időgazdálkodás az a folyamat, amely megtervezi és szabályozza, hogy mennyi időt fogsz fordítani bizonyos tevekénységekre. A jó időgazdálkodás lehetővé teszi számodra, hogy rövidebb idő alatt többet teljesíts, csökkenti a stresszt és karrieri sikerekhez vezet. Jól hangzik, nemi gaz?

A hatékony időgazdálkodásnak számtalan előnye van. Ide tartozik, hogy kevesebb stressz lesz jelen az életedben, hiszen a feladatterv elkészítése és betartása csökkenti a szorongást. Mindemellett több időd is lesz a mindennapi életedben.

Azok az emberek, akik képesek hatékonyan beosztani az időt, sokkal több érdekes és élvezetes dolgot tapasztalnak meg azt életben, mindezt stressz nélkül. Ráadásul, ha jó időgazdálkodó vagy, akkor a cégek felfigyelnek rád egy állásinterjún, hiszen a legtöbben ilyen jellemzőkkel rendelkező embereket keresnek. Ha jól osztod be az időd, abból csakis profitálhatsz!

Hogyan is kezdj neki?

  1. Első lépésként tűzd ki a céljaid. Itt beszélhetünk hosszú és rövidtávú célokról is, ezek határozzák meg a napi feladatokat, amik az egész időgazdálkodás tengelyét adják. A lényeg, hogy egy napi feladatlistát állíts össze a hosszútávú céljaidnak megfelelően. Ezek a célok legyenek konkrétak, mérhetőek, relevánsak és időszerűek.
  2. Most következik a feladatok rangsorolása. A napi feladatokat sürgősségi sorrendbe kell állítanod. A feladatok státusza lehet fontos és sürgős, fontos de nem sürgős, sürgős de nem fontos, vagy nem sürgős és nem is fontos. A listádon különböző színekkel is jelölheted a prioritásokat, engedd szabadjára a fantáziád.
  3. Állíts be határidőket, amik segítenek majd koncentráltabbak maradni. Döntsd el és mérlegeld, menyi idő szükséges az adott feladatok elvégzéséhez, de figyelj hogy, rendszerezz átgondoltan.
  4. Tervezz mindig előre. Minden este vagy kora reggel írd össze a napi teendőid és rangsorold őket a fent említett elvek alapján. Meglátod, rengeteg stressztől óvhatod meg magad és nagyon hatékonyan haladsz majd előre a teendőiddel.
  5. Távolítsd el a nem alapvető feladatokat. Nagyon fontos, hogy amelyik feladat nem feltétlenül szükséges a célod elérése érdekében, azt húzd ki a listáról. Ehhez nagyon tiszta fejjel kell mérlegelned, de megéri, hiszen jóval több időd marad a hangsúlyosabb feladatokra.

De hogy jön képbe a fülhallgató?

A fülhallgató az az eszköz, ami nem csupán zenehallgatásra alkalmas, hanem rengeteget segíthet abban, hogy jól gazdálkodj az időddel. A füles segítségével például az 5. pontban tárgyalt vagy kihúzott feladatokat is elvégezheted.

Könnyedebb hangvételű megbeszéléseket, tárgyalásokat bonyolíthatsz a fülhallgató segítségével, miközben a házimunkát végzed, hiszen ezek a feladatok nem igényelnek nagy koncentrációt. Ez természetesen csak abban az esetben érvényes, ha nincs szükség videóképre is a megbeszélésen.

Természetesen a barátokkal való csevegést is lebonyolíthatod fülhallgatón, így a kezeid szabadok maradnak, több időd lesz a házimunkára, vagy akár saját magadra is több időt fordíthatsz.

Iktass be könnyű sétákat a tárgyalások idejére, ám az is remek megoldás, ha a séták vagy a házimunka közben edukációs felvételeket hallgatsz arról, ami előrébb vezeti a karriered. Így két legyet üthetsz egy csapásra és a fejlődésed megállíthatatlan lesz. Ha igazán jó fülhallgatót keresel, nézelődj webáruházunkban: ITT