Egy termékfotózás stúdióképe látható

Amennyiben vállalkozást vagy céget vezetsz, bizonyára tudod, milyen kegyetlen pénzeket kell kifizetni egy profi termékfotóért. Bár ezek a fényképek valóban több esetben szükségesek, néha te magad is lenyűgöző képeket készíthetsz otthon, ráadásul fillérekből összehozhatod az anyagot. Lássuk hát, hogyan készíthetsz otthon profi termékfotókat.

Mikor kell fotóshoz fordulni?

Amennyiben nincsen profi fényképezőgéped és saját stúdiód, ám mégis olyan termékfotókat szeretnél a weboldalra vagy közösségi média oldalra, amelyek minden részletet élesen engednek láttatni, akkor jobb, ha szakemberre bízod a kivitelezést. Vannak olyan termékek, mint akár egy horgászbot, amire a vásárlók előszeretettel zoom-olnak rá, hogy az apró kis részleteket is lássák, ami alapján meghozzák a döntést.

Természetesen számtalan olyan eset van, amikor egyáltalán nem szükséges extra éles és nagyméretű képeket használni, hiszen a vásárlók már ismerik a terméket, vagy legalábbis a termékcsaládot. Ilyen lehet például egy ajándékbögre, amit nem szükséges tízszeresen nagyítani. A vásárlónak elég, ha kellőképpen élesen látja a részleteket, hiszen ismeri a terméket. Ez alapján tehát mérlegelj, mit szeretnél te magad fotózni és mit bíznál inkább szakemberre.

Mi kell hozzá?

A termékfotózásnak van pár egyszerű alapszabálya, amit érdemes betartanod a tökéletes hatás érdekében, de egyébként teljesen elengedheted a fantáziád és úgy alkothatod meg a képeid, ahogy neked tetszik. A legjobb az egészben, hogy akár egy modernebb mobiltelefonnal is lehengerlő, profi hatást érhetsz el.

A termékfotók egyik legfontosabb szabálya, hogy tökéletes fényekre lesz szükséged, ettől lesz majd igazán professzionális hatású a végeredmény. Ne ijedj meg, egyáltalán nincs szükség nagy anyagi beruházásokra. Gondoltad volna, hogy egy asztali lámpa megoldja az egész problémát?

Mire lesz szükséged?

A tökéletes fényekről egy jó minőségű asztali lámpa gondoskodik majd, viszont nagyon fontos, hogy fehér fényű, legalább 40 Wattos égők legyenek benne. Az is jó tulajdonság, ha állítható a lámpa feje, hiszen így több lehetőséged van a fények beállítására. Szükséged lesz még egy egyszerű A4 méretű képkeretre, amire egy réteg sütőpapírt kell majd ráragasztanod.

Kelleni fog egy A4 méretű kartonlap is, amire pedig alufóliát tekersz majd, ez lesz az ellenfény. Már csak a háttér hiányzik, ami bármi lehet, ami elég nagy. Egy egyszerű hófehér vagy akár fekete lap is megteszi. Itt is egészen szabadjára engedheted a fantáziád, a lényeg, hogy a háttér stúdió körülményekre utaljon, próbáld elkerülni a szoba falát vagy a függönyt, mint háttér.

Hogyan kezdj neki?

Ha megvan a fotózni kívánt terméked, esetünkben legyen az egy egyéni, személyre szabott bögre, tisztítsd meg, hogy külsőleg hibátlan legyen. Ragaszd fel a falra a hátteret, úgy, hogy félig lelógjon a falról és a bögrét kényelmesen rá tudd helyezni.

Egyik oldalról állítsd fel az asztali lámpát, majd helyezd közvetlenül elé a sütőpapíros keretet. Ennek a célja, hogy szépen megtörje a fényt és ne legyenek erős, hangsúlyos árnyékok a háttéren. Az asztali lámpával szemben, a bögre másik oldalára helyezd el az alufóliás kartont, hogy az a termék másik oldalára is visszaverje a fényt.

Már minden adott, hogy profi fotókat készíts, akár mobiltelefonnal is. Figyelj jól a komponálásra, a háttérnek az egész képen jelen kell lennie. A telefonos fotókat utólag könnyen vághatod, szerkesztheted, de egy biztos, kitűnő képeket tudsz készíteni otthon, akár a saját konyhádban is. Egy próbát biztosan megér, nem igaz?