Jeges kávé, Kávé, Jégkrém

A kávéból soha nem elég, mert mi, akik szenvedélyesen rajongunk a kávéért, mindig szeretnénk még jobbat kapni belőle.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, melyek nagy része apróság, de ezeknek az apróságoknak az együttese még élvezetesebbé varázsolja a kávé élményét. A tanácsok nincsenek fontossági sorrendben, és sajnos nem teljes a felsorolás, mivel mindig jönnek új és új ötletek.

Mindig előmelegített edényben készítsd el a kávét!

Legyen az egy kávéfőző, csésze vagy kávéskanna, a lényeg, hogy magasabb hőmérsékletű legyen, mint ahogy leveszed a polcról. A kávé készítése előtt önts forró vizet az edénybe, hogy az átmelegedjen. Így a kávé íze és aromája még kellemesebbé válik. Fontos megemlíteni, hogy a Depot irodaszer webáruházban rengeteg kávé közül válogathatsz, így már csak rajtad múlik, mennyire lesz ízletes a kávéd.

Kávévásárlásnál ne az eltarthatósági időre figyeljünk!

A pörkölt kávék csomagolásán megtalálható az eltarthatósági idő, azonban nem ez az információ, amire valójában szükségünk van. Fontos, hogy olyan kávét válasszunk, aminek a pörkölése nem történt két évnél régebben, és kerüljük azokat a csomagolásokat, ahol nem tüntetik fel a pörkölés időpontját!

Pontosan lemért mennyiségű kávét használj fel!

A térfogat alapú adagolás ideje lejárt. Ehelyett inkább használj konyhai mérleget, amikor kiméred a pörkölt kávét az őrléshez. Ez a módszer sokkal következetesebb eredményt hoz, és egyszerűbb, mint folyamatosan kísérletezni a kávé mennyiségével.

Frissen őröld a kávét, közvetlenül a kávékészítés előtt!

Az őrölt kávé aromája gyorsan elillan, ezért arra törekedj, hogy minél kevesebb idő teljen el az őrlés és a kávékészítés között. Így lesz tökéletes az ízélmény, ha kávéról van szó.

A szűrt kávé elkészítése előtt öblítsd át a papírszűrőt!

A meleg víz enyhén meglazítja a papírszűrő szálait, amelyek egyébként a csészében maradnának, ha ezt nem teszed meg, akkor a kávé kicsit furcsa mellékízt kaphat a papírszűrő anyagától.

Hagyományos kávéfőző használatakor melegítsd fel a vizet!

A hagyományos kávéfőzőben a víz felmelegedése hosszú időt vesz igénybe, eközben az őrölt kávé ténylegesen megéghet. Ezért érdemes melegvizet használni.

Emeld a kávéd minőségét a megfelelő kávébab kiválasztásával!

Nem számít, mennyi szabályt követsz a jó kávé elkészítéséhez, ha nem választasz minőségi kávébabot. Ne spórolj a kávébabon, mert az igazi kávéélményt csak így érheted el. A Depot irodaszer webáruházban számtalan kávé közül választhatsz, és megtalálhatod a saját ízlésednek legmegfelelőbbet.

Ne „ízesítsd” a kávédat avas kávéolajjal!

Bármilyen kávéfőzőt használsz, a kávétartályon lerakódik a kávéolaj, mivel a kávébab olajos. Takarítsd le gyakran a lerakódott olajat, máskülönben ez a maradvány a friss kávédba kerül, ami nem tesz jót az ízélménynek. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe, és elegendő hetente egyszer-kétszer elvégezni.

A hagyományos módszerhez időzítő szükséges

Sokan hagyományos módon, kancsóban vagy kannában készítik a kávét, majd leszűrik. Az áztatási időt azonban meglehetősen nehéz eltalálni. Ha rövid időt hagysz, akkor híg lesz, ha túl sokat, akkor pedig keserű. Ezért van szükség időzítőre.

Figyelj a légmentes csomagolásra, ha hűtőben tartod a kávét!

A kávé képes felszívni a nedvességet, ráadásul rövid idő alatt. Ez gyakorlatilag tönkreteszi a legjobb minőségű kávét is. Jó ötlet mélyhűtőben tárolni a kávét, hiszen megőrzi aromáját, de ehhez fontos, hogy megfelelően lezárt edényben vagy fóliázva legyen tárolva.

A kávézaccot ne használd fel még egyszer!

Néhány évtizeddel ezelőtt több kávémárka is azt állította, hogy az ő őrölt kávéjuk többször felhasználható. Még ma is előfordul, hogy egyesek emlékeznek erre a rossz tanácsra és többször átfőzik ugyanazt az őrölt kávét. Ennek az eredménye egyrészt a borzasztó íz, valamint nem is egészséges. A kávézaccnak a hulladéktárolóban vagy a komposztban a helye, ne használd fel újra!

A pengés kávédaráló nem vezet jó eredményre

Vannak olyan olcsó kávédarálók, melyek pengével darabolják a kávébabot. A kávét őrölni kell, nem pedig darabolni. A pengék egyenetlen őrölt kávét eredményeznek, ami lehetetlenné teszi a megfelelő kávékészítést. A valódi kávéőrlő nem túl nagy befektetés, ráadásul évekig tudod használni. Ha minőségi kávéra vágysz, tedd meg magadért!

Ne hagyd kihűlni a kávédat!

Minden kávékedvelő tudja, aki már valaha is kóstolt frissen főzött kávét, hogy az azonnal elkészített kávéban rejlik a legteljesebb ízélmény. Minél hosszabb ideig várunk, annál inkább elveszítheti az ízének és aromájának frissességét. Érdemes inkább gyakrabban kávézni, hogy minden alkalommal élvezhesd a tökéletes kávé ízét és illatát.

Bízunk benne, hogy néhány új információval gazdagodtál. Az említett tippek valóban fokozhatják a kávézás élményét.

Tekintsd meg a Depot irodaszer webáruház kávépalettáját és válaszd ki az ízlésednek leginkább megfelelőt!