Füzet - Így válasszon füzetet gyermekénekIskolakezdés, füzetválasztás, a nagy dilemma

Amikor iskolaszereket vásárolunk gyermekünknek, talán nem tulajdonítunk kellő figyelmet annak, hogy milyen füzetet veszünk. De honnan is tudhatnánk, mi alapján válasszunk? Természetesen néhány esetben (főleg a kisgyermekek esetében) a tanárok szabják meg, hogy egészen pontosan milyen füzetbe írjon a gyermek, de ha nem ez a helyzet, akkor egy kis segítséget nyújtunk, mi alapján válasszon.

Alapvetően három tényezőt kell szem előtt tartanunk. A füzet méretét, a kötését, valamint a lapok mintázatát (vonalas, négyzetrácsos, sima).

Ami a méretet illeti, a leggyakoribb az A4-es és az A5-ös. A kisebbek számára (kb. 8-9 éves korig) ajánlott A5-ös méretű füzetet választani, mert nekik könnyebb abba írni. Amikor a gyermek mozgáskoordinációja, írásképe fejlettebb, nehézségek nélkül használhatnak A4-es füzetet is.

A füzet kötését tekintve szintén többféle lehetőségünk van. Vannak összetűzött füzetek, spirálfüzetek, sőt, akár egy gyűrűs mappába is gyűjtheti a tanuló a lapokat. Ez utóbbi lehetőség hasznos lehet egy nagyobb gyermek számára, hiszen bármikor és bárhova beilleszthet még egy lapot, viszont a kisebbek könnyen elveszíthetik az egyes oldalakat, vagy összekeverhetik őket.

A spirálfüzetek nem mindig jelentik a legkényelmesebb megoldást, ugyanakkor meglehetősen népszerűek. A kisebb gyermekek számára a legjobb választás az összetűzött füzet.

Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb az esélye annak, hogy írása egy teljesen fehér lapon felfele, esetleg lefele ível. Éppen ezért kisiskolás korban ajánlott négyzetrácsos és vonalas füzetbe írni.

A tanító és tanár gyakran megszabja, hogy milyen mintázatúak legyenek a füzet lapjai. Így például matematika és fizika órára általában négyzetrácsos füzet kell, irodalom és nyelvtan órán vonalas, természetismeret, biológia órákon pedig a legjobb, ha a diák sima füzetet használ, hiszen a különféle ábrázolásokban, rajzokban csak zavarnak a vonalak.

A fenti szempontokat természetesen a szülő veszi figyelembe. A gyermek dolga a füzet borításának, mintájának kiválasztása.

Még nem szerezte be a jövő tanévre szükséges iskolaszereket? Forduljon hozzánk bizalommal! Széles körű kínálatunkban biztosan megtalálja azt, amit keres ITT.