Iskoláslány színes filctollakkal

A hosszantartó használat kulcsai

Hányszor kellett ebből-abból az iskolaszerből újat vásárolnia gyermekének? Vonalzók, füzetek, ceruzák és tollak… ezek szinte fogyóeszközöknek számítanak. De hogyan taníthatja meg gyermekének, hogy ezekre a tárgyakra igenis, vigyázni kell? Jelen bejegyzésünkből ez derül ki.

  1. Tegye el jól a listát, amelyen a tanévkezdéshez szükséges termékeket sorolják fel az intézmények! Alaposan nézze át, és jelölje a hiányzó tanszereket!
  2. Ha szeretné gyermekét megtanítani a rend fenntartására, azt javasoljuk, hogy vásároljon számára két-három tolltartót, hogy könnyebben csoportosítsa a tanórákon használt írószereket. Hogy mire gondolunk? Egy tolltartót használhat a színes ceruzáknak, a filctollaknak, egy másikat a tollaknak és a ceruzáknak, és ha végül hármat is beszerez, a harmadikba kerülhet a körző, vonalzó, radír, hegyező, olló és ragasztó.
  3. Fontos, hogy mindenből csak annyit vásároljon számára, amennyit használ is. Egyrészt így jobban értékeli az egyes darabokat, másrészt pedig nem kell túl sok dolgot hasztalanul magával cipelnie.
  4. Vásároljon borítót a gyermeke könyveire és füzeteire, valamint tüntesse fel rajtuk a nevét! Így védheti az iskolaszereket az elhasználódástól, és kevesebb az esélye annak, hogy azokat elveszíti. Az egyéb tanszereken is tanácsos feltüntetni a gyermek nevét, éppen az imént említett indok miatt.
  5. Az iskolatáskában mindennek megvan a maga helye. Ne legyen benne rendetlenség! Vegye rá gyermekét, hogy kéthetente alaposan tisztítsa ki táskáját, ne hordjon benne felesleges kacatokat!
  6. A következő tanácsunk, hogy a hét végeztével üljön le gyermekével, és nézzék át közösen, hiányzik-e valamije, esetleg van-e nála valami, ami nem az övé. Az iskolában nagyon jellemző, hogy a gyermekek összekeverik padtársukkal a dolgaikat.
  7. Fontos megtanítani a gyermeket arra is, hogy ha valamit elveszít, annak meglesz a következménye, így például kapjon valamiféle gyenge büntetést. Ha ezt a rendszert bevezeti, a gyermek jobban figyel majd a tanszereire.