Hogyan támogatja gerincünk egészségét a háttámla?

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy irodai székünk akkor biztosítja a legkényelmesebb tartást, ha a gerinc vonalát követő, ergonomikus háttámlával rendelkezik.

Pontosan mit is jelent ez? Milyen a helyes testtartás? Hogyan kíméljük csigolyáinkat, hogyan kerüljük el a helytelen tartásból származó egészségügyi következményeket?

Egy kis gerincanatómia

A gerinc rugalmasságát a csigolyatestek között elhelyezkedő porckorongoknak köszönhetjük, amelyek zselészerű anyaga elnyeli a gerincre ható erőket. Stabilitását maguk a csigolyatestek, mozgékonyságát az izmok és szalagok biztosítják.
A gerinccsatornában futó gerincvelő és idegek védelme érdekében fokozottan ajánlott a helyes testtartás elsajátítása. Ha nem helyesen terheljük, a porckorongokra egyoldalú terhelés jut, amely sérvszerű kiboltosodást okoz, és nyomás nehezedik a gerincvelőben futó idegekre. A porckorongsérvet pedig sok esetben csak operációval lehet orvosolni.

Hogyan támogatja gerincünk egészségét a háttámla?

Legyen tartása!

A gerinc természetes íveltségét megtartani az ülőmunka során igen nehéz. Rosszul megválasztott székben ülve, az egész napos terhelés miatt, hosszú távon mozgásszervi betegségek alakulhatnak ki.

Próbáljunk meg mindig egyenes háttal és derékkal ülni

  • Ha hagyományos székünk van, akkor érdemes egy háttámaszt beszerezni, ez biztosítja a medencén keresztül az ágyéki szakasz fiziológiás görbületének megtartását, amivel a derékfájdalmak lényegesen csökkenthetők. Derekunk megtámasztása érdekében magunk mögé deréktámaszt is helyezhetünk, ami a derék görbületéhez illeszkedik.
  • Ha gerincbarát székünk van, akkor állítsuk testméretünkhöz. A háttámlák közül a legideálisabb az, amelyik teljes hosszában és folyamatosan megtámasztja a gerincoszlopot. A helyes egyensúlyi állapot megtalálásához a gerincoszlop kettős „S” alakú görbületét szükséges figyelembe venni. Az alsó öt csigolyában, a farcsont és derék közötti részen összpontosul a legnagyobb nyomás a görbület mélységének következtében, emiatt ezeket a csigolyákat éri a legtöbb terhelés. Mérsékléséhez az állítható magasságú háttámla nyújt hatékony segítséget. A támla kidomborodó íve precízen beállítható a hátgerinc medence feletti területének megtámasztásához.

A helyes testtartáshoz nélkülözhetetlen, hogy talpunk mindig elérje a talajt, hogy megfelelő alátámasztással tehermentesítse izmainkat. A gázliftes magasságállításról következő cikkünkben olvashat.

Támogassa gerince egészségének megőrzését MAYAH Flow ergonomikus menedzserszékkel!  Az állítható deréktámasznak köszönhetően tökéletes tartást biztosít hátának.