Az ülőlap fontossága az irodai szék választás során.

Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy milyen az egyénre szabott ergonomikus irodai környezet jellemzője, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a megfelelő eszközöket, inspirálóvá téve ezzel munkakörnyezetünket.

Ássunk most kicsit „mélyebbre”, ideje foglalkozunk a részletekkel! Vizsgáljuk meg az egyik legfontosabb irodai „társunkat”: a székünket. Kezdjük az egyik talán legszembetűnőbb alkotórésszel, az ülőlappal.

Ülőlap – Felejtsük el a fapados megoldásokat!

Ha valaki kiejti előttünk azt a szót, hogy ülőlap, megvonjuk a vállunkat, és azt feleljük: „Fő, hogy rá lehessen ülni.” De nem mindegy hogyan! Egy rosszul beállított ülőlap ugyanolyan károkat tud okozni egészségünkben, mint a nem megfelelően idomuló háttámla. Mérlegeljünk, mérjük fel mennyi időt töltünk gép előtt, mennyi az üléssel eltöltött órák száma, és ez alapján válasszunk!

Mire figyeljünk oda, hogy az ülőfelület támogassa egészségünket?

  • Az ülőfelület vízszintes legyen, de inkább enyhén lejtsen előre! Semmiképpen se lejtsen hátrafelé a támla felé, mert helytelen medencehelyzetet eredményez! Az ágyéki gerinc domborúvá válhat, ami a gerinc nagyfokú túlterhelődéséhez vezethet, valamint izomfájdalmat, sérvet, porckorongproblémákat idézhet elő. A nem megfelelően beállított ülőlapdőlésszög miatt nyomás alakulhat ki a térdhajlatoknál, gátolva ezzel a vérkeringést a lábakban.
  • Az ülőlap párnázata idomuljon testünkhöz, súlyunknak egyenletesen kell eloszlania az ülés felületén! A nem megfelelő párnázat nyomáshelyek kialakulását okozhatja, amelyek akadályozhatják a vér normál keringését.
  • Az ülőfelület nagysága teremtse meg számunkra a szabad mozgás élményét! A túl keskeny ülőlap diszkomfort érzést válthat ki, a kartámaszok ugyanúgy nyomást gyakorolhatnak testünkre, ahogyan a nem megfelelő párnázat. A túl széles ülőlap esetében a kartámaszok messzire kerülnek a törzsünktől, így csak egyik, vagy másik oldalra tudunk könyökölni, ami hosszú távon gerincferdülést eredményezhet.

Még ha a fenti tanácsokat be is tartjuk, nem szabad elfelejtenünk, hogy nincs egyetlen kizárólagosan helyes üléspozíció sem! Törekedjünk arra, hogy minél gyakrabban változtassuk ülőhelyzetünket, és óránként tartsunk egy pár perc „álló pihenőt”!

Ha mégis hosszabb időre székünkhöz köt a munkánk, célszerű a hintamechanikát igénybe vennünk, melyről következő cikkünkben bővebben szót ejtünk.