Az ergonómia nem csak kényelem, egészség is!Az íróasztal mellett dolgozó emberek közül ki ne ismerné a hátfájást vagy a nyaki fájdalmakat? Szinte egyikünk számára sem ismeretlen ez az érzés, amitől ilyen-olyan módon próbálunk megszabadulni.

Az ergonómia fogalmába egyre több helyen botlunk bele, mégsem minden esetben tekintünk rá úgy, mint egészségünk zálogára. Az ergonómia szóról elsősorban a kényelem jut az emberek eszébe, holott a kényelem egyben egészséget is jelent.

A hátizomzat és a gerinc fájdalmai egy idő után maradandó károsodáshoz vezetnek. Az állandósult fájdalom ugyanis egy olyan természetellenes póz folyománya, ami huzamosabb ideig fennáll. Ezáltal módosulnak az ízületek, az izomzat, valamint a gerinc tartása. A helyzet minden eltelt időszakkal egyre rosszabbá válik.

Azt kevesen tudják, hogy a rosszul kialakított munkakörülmények nem csak ízületi és izomfájdalmakhoz, de gerincsérvhez és érrendszeri problémákhoz is vezethetnek.

Az ergonómia alapja a megfelelő testtartás. Ehhez több tényező együttese szükséges.

Jelenlegi munkakörülményeit igen könnyen ellenőrizheti ergonómia szempontjából. Üljön íróasztalánál, egy óránál hosszabb ideig, anélkül hogy felállna onnan. Ezután tegye fel magának a következő kérdéseket:

  • Késztetést érzek rá, hogy nyújtózkodjak?
  • Ki kell roppantani az ízületeimet?
  • Fáj a hátam vagy a nyakam?
  • Érzek a kezemben vagy a lábamban zsibbadást?

Amennyiben ezekre a kérdésekre a válasz NEM, akkor az Ön munkakörülménye ergonómia szempontjából nagyon jó. Ám ha a válasz bármelyik kérdésre IGEN, akkor változtatásra van szükség. A tét nem kevesebb, mint az Ön egészsége.

Az ergonómia nem csupán azt jelenti, hogy megfelelően ki van támasztva a hát, valamint pont jó a lábtámasz. Ennél sokkal több tényezőt kell figyelembe venni.

Ilyen tényezők a következők:

  • Monitor magassága. Ha a monitor alacsonyabban van a szem vonalánál, akkor az nyakfájáshoz vezet.
  • Monitor és szem közötti távolság. Ha túl távol van a monitor, akkor késztetést érez az ember, hogy közelebb hajoljon, ezzel pedig minden jelentőségét elveszíti a hát támasztéka.
  • Egér és billentyűzet pozíciója. Ha túl magasan vagy túl kényelmetlen pózban kell tartani kezünket, az a vállízületekre óriási megterhelést ró néhány óra alatt. Így alakul ki a karok és a vállak állandósuló fájdalma.

Hogyan függ össze a kényelem a gazdaságossággal?

Cégvezetőként vagy irodavezetőként az Ön felelőssége, hogy az ergonómia elsődleges szerepet kapjon a munkatársak körülményeinek kialakításában.

Ez nem csak azért lényeges, mert fontos a munkatársak egészsége, hanem azért is, mert ez a cég számára hosszú távon gazdaságos.

Mivel a fent felsorolt rendellenességek az ergonómia hiányából adódhatnak, ezért az ergonómia bevezetése éppen ennek ellenkezőjét váltja ki.

  • Nem csökken a munkatársak munkaképessége, ezért kevesebb lesz a táppénzes hiányzás.
  • Kényelmes munkaterületen szívesebben dolgoznak többet az emberek, nincs fájdalom, ami az íróasztaltól való távozásra késztetné őket. Így hatékonyabbá válik a munkavégzés.
  • Növekszik az általános komfortérzet, ami automatikusan a morál növekedését idézi elő, ami szintén a hatékonyságban mérhető.

Látható, hogy az ergonómia kialakítása egy olyan befektetés, ami minden esetben megtérül.

Ennek tudatában érdemes újragondolni irodánk berendezését. A tervezéshez nézzen körül a Depot irodai berendezései között!