Kalligráfia, a szépírás művészete

A kalligráfia, azaz a szépírás sokkal többet jelent, mint gondolnád, és akár Te is gyakorolhatod ennek művészetét. Alább megmutatjuk, hogyan.

A kalligráfia szó a görög „kallos” (szépség) és „graphos” (írás) szavakból származik, tehát szó szerint szépírást, azaz az írás művészetét jelenti. Azonban nem kell feltétlenül kizárólag a művészi alkotásokra gondolnunk, amikor a kalligráfia szóba kerül, hiszen napjainkban vannak egyszerűbb ágazatai, amivel akár Te magad is kísérletezhetsz. Ehhez a Depot irodaszer webáruház mindent biztosít számodra. Először azonban nézzük meg a szépírás régebbi változatait, ismerjük meg a kalligráfia történetét.

Kelet-ázsiai kalligráfia

A kínai, koreai, vietnami és japán művészetben hosszú idő óta erős irányvonalat képvisel a kalligráfia.

A kínai kalligráfia a Han-dinasztia idejéig vezethető vissza, amikor puha ecsetekkel kezdtek el írni. Ez a művészeti vonal napjainkban is fennáll, a kalligráfia művészeinek a mai napig igen magas státuszuk van.

Iszlám kalligráfia

Az iszlám kalligráfia valójában egy kompenzáció volt az isteni ábrázolásra vonatkozó tilalomra.

Ezzel szemben a dekorálásra nem vonatkozott semmiféle tilalom, így a művészek a szépírás lehetőségét kihasználva nagyon szép formában jelenítették meg a Korán idézeteket. Ennek a művészeti ágazatnak igen nagy hagyománya van, még napjainkban is. Mivel arab betűket használnak ezek megjelenítésére, ezért arab kalligráfia néven is ismert. Mivel elsősorban a Koránból vett idézeteket jelenítenek meg a művészek, ezért ez egy igen erős kapocs a nyelv és a vallás között.

Európai kalligráfia

Az európai kalligráfia a Bibliát másoló szerzetesekkel fonódik össze sokunk tudatában, és valóban, a szépírás a könyvnyomtatást megelőző évszázadokban élte virágkorát.

A Bibliát nemcsak lemásolták az akkor élt szerzetesek, de ki is díszítették a másolatokat képekkel, iniciálékkal, méghozzá művészi színvonalon. Mindezek ellenére az európai kalligráfia soha nem fejlődött művészeti ágazattá, legalábbis nem úgy, mint Kelet-Ázsiában.

A középkorban, a könyvnyomtatás megjelenése után a kalligráfia szinte kiveszett Európában. Érdekesség azonban, hogy az arab kalligráfia nem sokkal később elképesztő hatással volt a barokk korban írt kacskaringósan kialakított iratokra. A kelet-ázsiai kalligráfiával ellentétben, az arab és az európai kalligráfia eszköze a toll volt.

A könyvnyomtatás megjelenése után nyugaton a szépírásnak ez a formája egyre inkább eltűnt, alárendelt szerepet kapott, viszont különböző területeken, például a monogramok megjelenítésében tovább élt.

Napjainkban két nagy területen fedezhetők fel a hajdani kalligráfia erős hatásai. Az egyik terület a grafika, a másik pedig a graffiti, mint vitatott művészeti ágazat. Mindkét területen tovább él a szépírás, mint művészeti forma, és nemcsak tovább él, de folyamatosan fejlődik.

Napjaink kalligráfia művészete számodra is elérhető

A fentiekben már szó esett középkori Bibliáról, Korán idézetekről, csodás távol-keleti, ecsettel festett kalligráfiáról, ám napjaink művészetét még alig érintettük, pedig ebben Te is bármikor részt vehetsz.

Eszedbe jutott már valaha, hogy egy eseményre egyedi meghívót készíts? Esetleg egy üdvözlőkártyát szeretnél egyedivé varázsolni? Napjainkban nem annyira megszokott, hogy eszünkbe jusson, hogy bármi ilyesmit kézzel készítsünk el, hiszen rengeteg rajzolóprogram áll rendelkezésünkre. Az azonban nem biztos, hogy olyan egyedi lesz, mintha valóban saját kézzel hoznád létre azt a bizonyos meghívót vagy üdvözlőkártyát.

A kalligráfia művészete akár egyszerű is lehet. Egy inspiráló üzenet egy barátod számára, amit garantáltan az íróasztalán fog tartani „örökkön-örökké”. Akár saját otthonodat vagy munkahelyedet is díszítheted teljesen egyéni feliratokkal. A Depot irodaszer webáruházban mindent megtalálsz, ami ehhez szükséges.

Bár a szépírás művészete időigényes, de megéri. Ne gondold, hogy különleges rajz tehetség kell hozzá. A kalligráfia könnyen elsajátítható, ha megvannak hozzá a megfelelő eszközeid. Ráadásul egy-egy betű díszítése nem ismer határokat, úgy kombinálod a színeket és formákat, ahogy Neked tetszik.

A Depot irodaszer webáruház kezdőknek és haladóknak egyaránt a STAEDTLER tusfilceket és rostirónokat ajánlja. A STAEDTLER „Pigment Liner 308” tusfilckészlet négy különböző vonalvastagságú fekete tusfilcet tartalmaz, melyekkel írni és rajzolni is kiválóan tudsz. A színekről a „Triplus” rostirónokkal gondoskodhatsz, melyek az összes létező színben elérhetők. Ezek az tusfilcek és rostirónok ergonomikus kialakításúak, ami kezdők számára különösen kedvező, hiszen megkönnyíti a tanulási és gyakorlási fázist.

Teljesítsd ki művészi hajlamaidat! Ez akkor is megteheted, ha nem érzel magadban kirobbanó rajztehetséget. Te magad is meglepődsz majd rövid idő múlva, hogy micsoda kalligráfiákat hozol létre.

Szerezd be STAEDTLER eszközeidet a Depot irodaszer webáruházban és érezz rá a szépírás ízére, bűvöld el a környezetedet!

Kézzel írt betűk

STAEDTLER oktatóanyag