Naptár

A Depot irodaszer webáruházban úgy döntöttünk, hogy cikksorozatot indítunk erről a csodálatos italról, a kávéról. Ha Te is szenvedélyes kávéfogyasztó vagy, akkor kísérd figyelemmel sorozatunkat!

Régen idejétmúlt az a téves elképzelés, hogy a kávé egy egészségtelen szenvedély. Ma már jól tudjuk, hogy rengeteg előnye van, valójában a kávé rendszeres fogyasztása erősen javasolt.

Egészséges függőség

Ez egy meglehetősen furcsa szókapcsolat, igaz? Pedig így van. A kávé egy egészséges függőség, úgyhogy jól teszed, ha most azonnal függővé válsz. 🙂

Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van a kávénak. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy egész cikksorozatot kap ez a „varázsital”. Az első és legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, hogy igen erős antioxidáns hatással bír.

Az orvostudomány fejlődése révén ma már nemcsak az orvosok és a kutatók, de szinte minden ember tisztában van azzal, hogy az antioxidánsok életbevágóak számunkra. Szó szerint. Képesek vagyunk megelőzni a rákos megbetegedést. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogyan alakul ki egy daganatos megbetegedés, és mit tehetünk ellene.

A halálos szabadgyökök

Egy rövid összefoglaló mindenképpen szükséges ahhoz, hogy pontosan megértsük a szabadgyökök egészségromboló hatását, így azonnal megértjük majd a kávé jelentőségét az életünkre és az egészségünkre vonatkozólag.

A szabadgyökök olyan molekulák, amik páratlan vegyértékelektronnal rendelkeznek, emiatt rendkívül instabilak. Ezzel be is fejeztük a kémiai leírást, hiszen a cél, hogy megértést nyerjük a szabadgyökökről. Ezek az instabil molekulák mindenképpen arra törekszenek, hogy stabilabbá váljanak, ezért nagyon gyorsan reakcióba lépnek a testünkben lévő fehérjékkel és más anyagokkal. A reakció közben és után azonban a megtámadott molekula szerkezetét és működését tekintve is megváltozik, nem úgy működik a továbbiakban, ahogy kellene.

Ezek a szabadgyökök elképesztő mennyiségben jutnak be a szervezetünkbe, élelmiszerek révén, bőrön keresztül, de még a légzés során is. Nem kell azonban azonnal halálra rémülni, hiszen a szervezetünk nagyon régóta felkészült ezekre a támadásokra. Alapvetően az emberi test képes hatástalanítani a szabadgyököket. A probléma akkor kezdődik, amikor olyan mennyiségben jutnak be testünkbe, amivel a szervezet már nem bír el. Ekkor a sejtelváltozások révén súlyos betegségek alakulnak ki. Nemcsak a rákos megbetegedések jelentenek veszélyt ilyenkor, hanem az immunrendszeri betegségek is, a legtöbb gyulladásos betegség és még sok más.

Van azonban egy jó hír, a szabadgyököket mi magunk tudatosan is képesek vagyunk csökkenteni. Az orvosi kutatások kimutatták, hogy a szabadgyökök okozta betegségek során a szervezetben a természetes antioxidáns védekezés – tehát a folyamat, amikor a szervezet megköti a szabadgyököket – vészesen lecsökken. Ezt azonban tudjuk pótolni azáltal, hogy pótoljuk a természetes antioxidánsokat. Itt jön képbe – többek között – a kávé. A kávé elképesztően sok antioxidánst tartalmaz, ami a szervezetbe jutva nemcsak csökkenti a rákos megbetegedés rizikóját, de a már kialakult betegség során is csökkenthető a károsodás, tehát az előrehaladás késleltethető. Bátran kijelenthetjük, hogy a kávé valóban csodaszer.

A kávé az új életelixír

Az ember önkéntelenül elgondolkodik azon, hogyan nőtt meg ennyire a rákos megbetegedések száma? Régen nem mindenhol volt elérhető a kávé, mégsem volt ennyi rákos beteg.

Sajnos, mint minden másra, erre is a környezetünk változása a válasz. A szabadgyökök rengeteg módon juthatnak be szervezetünkbe. Nem feltétlenül tesz jót a rengeteg műanyagcsomagolás, a természetazonos aromák, a feldolgozott élelmiszerek, és még a végtelenségig lehetne sorolni. Ez a gyors válasz arra, miért volt régebben sokkal kevesebb rákos megbetegedés, annak ellenére, hogy a kávé nem mindenhol és nem mindenki számára volt elérhető.

Most azonban meg kell békélnünk a kialakult helyzetünkkel, ám az egészségügyi helyzetünkkel nem feltétlenül. Tennünk kell ellene, és erre a kávé az egyik legalkalmasabb természetes forrás.

Fontos figyelmeztetés! Nem a kávé az egyetlen természetes antioxidáns forrás számunkra. A bogyós gyümölcsökben is meglehetősen nagy mennyiség található, valamint számos egyéb zöldségben és gyümölcsben. Ez véletlenül sem jelenti azt, hogy választani kellene ezek közül. Ez csupán annyit jelent, hogy a kávé nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet.

Tehát, mit tehetünk a rák megelőzésére? Táplálkozzunk változatosan és egészségesen, vigyünk be elegendő vitamint és ásványi anyagot a szervezetünkbe, mozogjunk eleget, csökkentsük a stresszt és igyunk elegendő kávét! Mennyi az elegendő kávé? Minél több, annál jobb, természetesen normál keretek között. Napi négy csésze kávé tökéletes egyensúlyt teremt. Még egy utolsó figyelmeztetés! Aki vérnyomásproblémákkal küzd, mindenképpen konzultáljon orvossal, mielőtt kávé révén szeretné egészségesen tartani szervezetét.

A Depot irodaszer webáruházban kiválaszthatod az ízlésednek leginkább megfelelő kávét. Mindenkinek jó egészséget kíván a Depot irodaszer webáruház!

Nap-tár-ház 2023

a Depot irodaszertől