A kávé aromája – az optimális íz elérhető

Szereted a jó kávét? Akkor oda kell figyelned a minőségre, ám ezen kívül is sok mindent tehetsz azért, hogy optimális ízt érj el.

A Depot irodaszer webáruházban számos igazán jó minőségű kávét találsz, ám mi szívünkön viseljük a kávé szerelmeseinek sorsát, ezért az alábbiakban adunk néhány jó tanácsot, amivel még élvezetesebbé teheted kedvenc forró italodat.

Nem mindegy, hogy kedvenc kávédat milyen hőmérsékletű vízzel készíted el, hogyan őrölöd meg, mennyi idő alatt készül el a kávé, és természetesen a kávé készítésének technológiája is rengeteget számít. Ezen kívül fontos a kávé tárolása és még egy sor egyéb tényező.

A víz keménységéhez igazítsd a pörkölést

Nem igazán kell túlbeszélni azt a tényt, hogy a kávé nagyrészt vízből áll, egészen pontosan 98,8 százalékban. Ezért nyilvánvaló, hogy a víz minőségére muszáj figyelni az aroma érdekében.

Elsősorban arra figyelj, hogy tisztított vízzel készítsd a kávét. A csapvíz nem igazán megfelelő erre. Ezt azonban szinte mindenki tudja. Mi az, amit nem tudunk?

Amit kevesen tudnak, hogy a kemény víz negatívan befolyásolja a kávé aromáját. Magyarország nagy részén sajnos kemény a víz, amihez (jól figyelj!) a sötét pörkölésű kávé illeszkedik leginkább. A sötét pörkölésű kávén könnyebben átáramlik a kemény víz, emellett így kapod a legjobb aromát.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit tegyen az a kávéimádó, aki a világos vagy közepes pörkölést részesíti előnyben? A válasz eléggé nyilvánvaló. Valamilyen módszerrel használj lágyabb vizet. A legegyszerűbb, ha palackozott vizet használsz, hiszen azok (elsősorban a jobb minőségűek) lágyabbak.

Elképzelhető azonban, hogy szerencsés vagy és a te területeden eleve lágyabb a víz. Ezért érdemes letesztelned, hogy pontosan mennyire kemény nálad a csapvíz. Ettől persze még érdemes víztisztítót használnod.

Egyik korábbi cikkünkben már beszéltünk a víz hőmérsékletéről és egyéb kávékészítési tippekről, ám érdemes megemlíteni újra. Véletlenül se használj forrásban lévő vizet, mert azzal megégeted a kávét, ami meglehetősen lerontja az aromáját. Az optimális hőmérséklet 92-96 Celsius fok.

A megfelelő kávémennyiség

Amennyiben jó minőségű kávét használsz fel és a víz keménységére és hőmérsékletére is odafigyelsz, akkor már majdnem mindent megtettél, ám még mindig van néhány dolog, amire érdemes figyelned.

Nyilvánvalóan nagyon fontos, hogy mennyi kávét használsz fel. A túl kevés kávé gyenge aromát eredményez, ám a túl sok sem optimális. Eszpresszó kávéhoz 7-9 gramm kávét használj maximum 40 ml vízhez. Hosszú kávéhoz pedig 60 gramm kávét használj fel egy liter vízhez. Akár kannában, akár hagyományos kávéfőzőben készíted a kávét, ez az adagolás helytálló.

Ne gondold, hogy a hosszú kávé finomabb vagy erősebb lesz, ha több kávét teszel hozzá, mert nem lesz az. A minőségen és az ízélményen is csak rontasz ezzel a módszerrel. Túl gyengének érzed a kávét ezzel az adagolással? Akkor válts át másik kávémárkára vagy másik pörkölésre.

A kávé őrlése

Nem véletlen, hogy nem kávédarálást említettünk, hiszen a kávét nem darálni, hanem őrölni kell.

A régi típusú pengés kávédarálók nem megfelelőek erre a feladatra. A pengés kávédarálók összakaszabolják a kávébabokat, ráadásul nem egyenletesen. Válassz egy jó minőségű kávéőrlőt, hidd el, rengeteget számít a kellemes végeredmény elérésében.

A víz átáramlásának az ideje

Extrakciónak hívjuk azt az időintervallumot, amennyi idő alatt a víz átáramlik az őrölt kávén. Ez az időintervallum roppant fontos a kávé aromájának szempontjából.

Ezt az időszakot, tehát az extrakció idejét az őrléssel befolyásolhatod. Nem mindegy azonban, hogy milyen kávét készítesz.

Eszpresszó kávé készítéséhez őröld finomra a kávét. A finomra őrölt kávé akadályozza a víz átáramlását, ezért az lassabban fog áthaladni rajta. Így lesz erős a végeredmény.

Hosszú kávé esetén nemcsak a kávéőrlés a lényeg, hanem az is, hogy milyen módszerrel készíted el a kávét.

Kannában való elkészítéshez durvára őrölt kávét használj fel, hagyományos kávéfőző esetén pedig közepesre őröld a kávét. A hagyományos kávéfőző esetében a víz átpréselődik a kávén, így a közepesen durva őrlésű kávé meggyorsítja az átáramlást. Természetesen nem hasonlítható össze egy kávégépben készített kávéval, ahol automata rendszer határozza meg az őrlés finomságát és a víz átáramoltatását is, ám a fentiek betartásával nagyon sokat javíthatsz az ízélményen.

A kávé tárolása

Egy utolsó tanács az aromás feketéhez a kávé tárolása, hiszen ez nagymértékben befolyásolja, hogy napok múlva is ugyanazt az élményt kapd.

A legjobb aromához természetesen egész kávébabok kellenek. Az üzletekben kapható őrölt kávé felbontás után napról napra veszít aromájából. Ám a kávébabra is érdemes figyelni.

A természetes napfény valóságos aromagyilkos, ha kávéról van szó. Persze, nagyon jól mutat a konyhapulton egy átlátszó üvegedényben a kávé, ám ez az aroma rovására megy. Tartsd a kávét sötét és hűvös helyen, de legalábbis a konyhaszekrényben, hogy ne érje folyamatos napfény.

A legjobb megoldás azonban, ha lefagyasztva tartod a kávét. Amennyiben ezt választod, nagyon jól záródó dobozban tartsd a mélyhűtőben, mivel a kávé könnyen felszívja a nedvességet.

A fentiek segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki otthon és az irodában is a kávézás élményéből, ám amiről eddig nem beszéltünk, az az alapanyag minősége. Nagyon fontos, hogy jó minőségű kávét használj, mert anélkül a fenti jó tanácsok révén sem lesz jó a kávéd.

A Depot irodaszer webáruházban azonban nagyon jó kávémárkákat fedezhetsz fel, ráadásul minden típusú készülékhez és elkészítési módszerhez megtalálod a megfelelő kávét.

Nézz körül a Depot irodaszer webáruházban és válaszd ki kedvenc kávédat!