A megfelelő csomagolású kávé kiválasztása és tárolása

A kávé megvásárlásakor oda kell figyelnünk arra, hogy a megfelelő csomagolás nem mindig az, ami szemet gyönyörködtet. A kávé minőségét egy kiváló csomagolás hosszú ideig képes megőrizni. Az optimális ízhatás elérése érdekében célszerű frissen pörkölt és csomagolt szemeskávét vásárolni, majd azt kis adagokban őrölni, és közvetlenül fogyasztás előtt, frissen elkészíteni.

Őrölt kávé
Miért van meghatározó szerepe a csomagolásnak?

A kávé élelmiszernek minősülő termék, így az élelmiszerek jelentős többségével megegyező módon lejárati idővel rendelkezik. Minősége – és élvezeti értéke – ugyanakkor rohamosan csökken a pörkölést követően. (Kivételek persze a kávé esetében is akadnak: az instant kávé légmentesen lezárva és lefagyasztva akár évtizedekig eláll.)

A nyers, zöld kávé akár 3 évig is eltartható különösebb minőségromlás nélkül, a pörkölt kávészemek néhány hétig, míg az őrölt babok már néhány perc elteltével veszítenek aromájukból.

Pörkölés után a levegővel érintkező kávészemek akár aromáik 40%-át is elveszíthetik mindössze 8 óra alatt.

A kávészemek aromái a pörkölés során kelnek életre.

A kávészemek aromái a pörkölés során kelnek életre, a folyamat végén csúcsosodnak ki, majd innentől számítva minőségükből egyre inkább veszítenek, hiszen a pörkölés során megnövekszik a babok felülete, belsejük lyukacsos szerkezetűvé alakul. Megváltozott kémiai és fizikai tulajdonságaik következtében érzékenyebbé válnak a környezeti hatásokra, azaz a levegőre, a nedvességre, a hőmérsékletre és a fényre. Az aroma és az íz megőrzése érdekében minél előbb légmentesen záródó csomagolással kell ellátni a kávészemeket, amely megvédi a kávét az UV fény, az oxigén, a kávészemekbe felszívódó nedvesség és a szobahőmérsékletet meghaladó magas hőmérséklet károsító hatásaitól. A pörkölés közben és azt követően szén-dioxid keletkezik és szabadul fel a kávészemekből, amely védőgázként megóvja a babokat.

Élelmiszerek esetében rendkívül fontos az élelmiszerbiztonsági előírások betartása, így a kávészemekkel érintkező csomagolás anyaga is szigorúan szabályozott, hiszen közvetlen hatással lehet a vele érintkező kávébabok ízére.

Szemes kávét vákuumcsomagolásban

Az ipari termelésű, gyengébb minőségű szemes kávét többnyire vákuumcsomagolással látják el, amelyből kiszívják a szén-dioxidot. A prémium kávékat jellemzően egyirányú szeleppel ellátott zacskókba csomagolják, amelyek biztosítják, hogy a szemekből kiáramló gázok távozzanak a zacskóból, de a külső légkörből származó oxigént és nedvességet nem engedik a csomagolás belsejébe. A jó minőségű, korszerű csomagolás rendszerint többrétegű műanyag és alufólia préselésével készül, a gyártók gyakran simítózárral vagy ragasztóval gondoskodnak a csomag visszazárhatóságáról.

Különleges csomagolással rendelkeznek az ILLY kávék

Különleges csomagolással rendelkeznek az ILLY kávék: A magyar származású alapítóval büszkélkedő cég kifejlesztette a fémdobozos vagy konzerves csomagolást, amelyet nitrogénnel töltenek meg, és túlnyomás alá helyezik a pörkölt kávét, hogy a szemek belsejében tartsák a védőgázként szolgáló szén-dioxidot.

Hogyan csökkenthető a kávé minőségromlása az eredeti csomagolás felbontását követően?

A csomag kibontásakor azonnal megkezdődik a kávé oxidációja, az illékony anyagok eltűnnek, és a kávébabok szivacsként szívják fel a nedvességet környezetükből.

A kávét mindig tartsuk hűvös, száraz és napfénytől védett helyen, oxigéntől elzárva. Ne tároljuk a sütő közelében vagy a konyhapult azon részén, ahol folyamatos napsugárzás éri. A felbontott csomagolást próbáljuk meg légmentesen lezárni, de ennél is jobb ötlet, ha a kávét kis adagokra porciózva, külön-külön tároljuk, például simítózáras tasakokba zárjuk, és egymás mellé felsorakoztatjuk egy légmentesen záródó dobozba vagy csatos üvegbe.