Kávé

Nagyon régóta iszunk kávét, ám ennek ellenére még mindig vannak hibák, amiket gyakorta elkövetünk. Ezek a hibák lerontják a kávé ízét, a kávézás élményét.

Az alábbiakban közzéteszünk néhány gyakori hibát, melyeket ha elolvasol, ezentúl már nem fogod azokat elkövetni. Élvezd a kávé ízét és hatását egyaránt. A Depot irodaszer blogon segítünk ebben.

A kávé frissen a legjobb

A kávé frissességéről még a cikk végén több szót ejtünk, jelenleg csak azt mutatjuk meg, hogyan tartsd frissen.

A lefőtt kávé úgy a legfinomabb, ha néhány percen belül elfogyasztod. Olykor azonban több kávét készítünk, mint amennyit megiszunk. Sokan, akik jól tudják, hogy a kávé frissen a legjobb, a maradékot kiöntik, holott erre semmi szükség.

A megmaradt kávét öntsd jégkockatartóba és tedd be a mélyhűtőbe. Később előveszed, majd tejet vagy növényi tejet öntesz rá. Csodás jeges latte lesz a végeredmény.

Lentebb még írunk a rég lefőtt kávé egészségügyi hátrányairól is.

Édesítés nélkül, mégsem keserűen

Egy furcsa tipp, ha nem szereted a keserű kávét, de nem akarod elrontani az ízét édesítéssel.

Jól tudjuk, hogy a kávé ízesítés nélkül a legjobb, hiszen csak így élvezhető semmi máshoz nem hasonlítható aromája. Ám nem mindenki szereti keserűen a kávét, még akkor sem, ha tisztában van azzal, hogy az édesítés lerontja az élményt.

A következő tippünk furán fog hangzani, de legalább egyszer érdemes kipróbálni. Amikor lefőzted a kávédat tegyél bele egy nagyon-nagyon kevés sót. Ettől kevésbé fogod keserűnek érezni, ám az aromáján nem változtat. Próbáld ki egyszer, lehet, hogy ez után mindig így fogod inni.

Ne édesíts cukorral vagy mesterséges édesítőkkel

Hazánkban évtizedek óta a legtöbb ember cukorral issza a kávét. Ez a leggyorsabb módszer arra, hogy megöld a kávé aromáját.

Amikor a mesterséges édesítők forgalomba kerültek, sokan áttértek ezekre a cukorról. Akár fogyókúrás céllal, akár a divat miatt. Ezeknek az édesítőknek az íze olyan erősen uralkodó, hogy teljesen elnyomja a kávé ízét, aromáját. Nem javasolt ezeket használni.

Ám ha sem a cukor, sem az édesítő nem jó megoldás, akkor mégis hogyan tehetjük édesebbé a kávét?

Próbáld ki a mézet! Ne vidd túlzásba, mert az is elnyomja a kávé ízét, ha túl sokat használsz. Néhány csepp bőven elég. Ha még így is túl keserű számodra, akkor tehetsz bele egy kevés fahéjat vagy narancshéjat. Nagyon fontos azonban, hogy bármivel is ízesíted a kávét, soha ne vidd túlzásba, ne hagyd eluralkodni az egyéb ízeket.

A tejeskávé

Rengeteg ember issza tejjel vagy növényi tejjel a kávét, amivel nincs is probléma, ha nem hidegen öntöd a frissen lefőtt kávéba.

A menet általában a következő: elkészül a kávé, teszel bele édesítőt, majd kiveszed a hűtőből a tejet és öntesz bele valamennyit. Ugye, te is így csinálod. Pontosan ez a rossz módszer.

A forró kávéba öntött hideg tej – legyen az hétköznapi tej vagy növényi tej – erőteljesen letompítja a kávé aromáját, valamint lerontja a koffein felszívódásának intenzitását a szervezetben. Tehát, ha hideg tejet öntesz a kávédba, akkor nemcsak az ízét rontod el, de a hatékonyságát is.

A megoldás nagyon egyszerű. Langyosítsd meg kicsit a tejet, mielőtt a kávéba öntöd. Készíthetsz finom tejhabot is, akár manuális tejhabkészítővel, akkor is, ha nincs kávégéped. Tejhabbal az élmény is jobb lesz és a hatékonyság is.

Az állott kávé egészségügyi hátrányai

A kávéfogyasztással kapcsolatos hibák nemcsak az aromára és az élvezeti értékre vannak rossz hatással, hanem egészségedre is.

Amikor egy kávézóban megkérdezel egy ott dolgozót, hogy mennyi ideig állhat a lefőtt kávé, egyértelműen azt a választ kapod, hogy maximum két órát, annál semmiképpen sem többet.

Mondhatnád, hogy a kihűlt kávét fel lehet melegíteni, aminek majdnem ugyanolyan íze van, mint a friss kávénak (bár ez azért nem teljesen állja meg a helyét), ám nem csak a kávé hőmérséklete változik.

Tudjuk jól, hogy a kávé rengeteg antioxidánst tartalmaz, melyek egyértelműen jó hatással vannak szervezetünkre. Ezeket az antioxidánsokat azonban elveszíti – legalábbis jó részét – állás és melegítés közben. Ez azonban csak a kisebb probléma. Sokkal nagyobb problémát jelent az, hogy azok a kémiai folyamatok, melyek állás közben lezajlanak, erőteljesen egészségromboló hatással bírnak. Egyszerűen nem tesz jót a szervezetünknek, ha állot kávét iszunk, ezért inkább ne tegyük.

Találd meg kedvenc kávédat a Depot irodaszer webáruházban! Alkalmazd a fent leírtakat és élvezd a kávét teljes mértékben!