Hogyan hat a koffein a szervezetre?

A kávét sokan szeretjük, sőt mondhatjuk, hogy emberek milliói számára nélkülözhetetlen a mindennapokban. Nélküle nem indulhat a nap.

De azt tudjuk-e, milyen hatással van szervezetünkre közvetlenül az elfogyasztása után, és az azt követő 12 órában, mígnem teljesen kiürül szervezetünkből?

Az első korty

Rögtön az első korty elfogyasztása után sokkal éberebbnek érezhetjük magunkat. A koffein ennyi idő alatt még nem fejti ki hatását, de a jól ismert kávéillat azonnal feléleszti érzékszerveinket.

Egy korty kávé

10 perc

Csupán 10 perc elegendő ahhoz, hogy a koffein bejusson a véráramunkba. A szívritmusunk gyorsul és a vérnyomásunk megemelkedik.

20 perc

További 10 perc elteltével már valóban éberebbek vagyunk, hiszen a koffein blokkolja az agy adenozinreceptorait, amelyek a fáradtságérzetért felelnek. Sőt ilyenkor még fókuszáltabbá válunk, könnyebben találunk megoldást a problémás helyzetekre, valamint sokkal jobbak vagyunk akár összetett feladatok megoldásában és nehéz döntések meghozatalában is.

A kávé blokkolja az agy adenozinreceptorait

30 perc

Fél óra után szervezetünk már több adrenalint termel. Ennek legszembetűnőbb jele a pupillák kitágulása, ami egyszerre a látás élesedésével is jár. Ilyenkor még a levegővételt is könnyebbnek találhatjuk.

40 perc

Most már igazán jól kell éreznünk magunkat! Na de miért? A szervezetben elkezd emelkedni a szerotoninszint – ismertebb nevén örömhormon –, amelynek hatására javul a hangulatunk.

Ha még ez sem adna elég okot a kávéfogyasztásra, eláruljuk, ilyenkor sokkal motiváltabbak vagyunk, erősebbnek érezzük magunkat és mozgásunk is sokkal koordináltabb.

Emelkedni a szerotoninszint

4 óra

A kávé hatására a szervezetünk ilyenkor azon dolgozik, hogy minél több zsírt bontson le testünkben – fokozza az emésztési folyamatokat és stimulálja a gyomorsav-termelődést.

6 óra

6 óra elteltével tapasztalhatjuk a kávé diuretikus, azaz vízhajtó hatását. Mostanra az elfogyasztott koffein körülbelül 50%-a kiürül a szervezetből.

12 óra

Fél nap szükséges ahhoz, hogy a reggel elfogyasztott kávé maradéktalanul kiürüljön az emberi szervezetből. Ha nem fogyasztottunk a nap folyamán több csésze koffeines kávét, akkor este nem lehet gond az elalvással. Akik késő délután is hódoltak kávézási szenvedélyüknek, nagyobb valószínűséggel nehezebben hajtják majd álomra fejüket.

Nehezebb az elalvás

Ha szeretne többet tudni arról, miért érdemes kávét fogyasztania, olvassa el korábbi cikkünket.