Közeleg a tanév vége

Lassan véget ér a tanítási szezon és minden bizonnyal a gyerkőcök már lelkesen várják a nyári szünidőt. Ám szülőként az Ön feladata, hogy a vakáció ideje szórakoztatóan, de egyben hasznosan is teljen. Ezt az egyensúlyt fenntartani nem egyszerű feladat.

A gyerek joggal várja, hogy az utolsó kicsengetés után már csak a strand, a foci és a játék kerüljön reflektorfénybe. És ezek valóban fontosak. Ugyanakkor a házi feladat nem csak a tanítási időre szól. A legtöbb iskolában a gyerekek kapnak feladatokat a szünidőre is, és persze a kötelező olvasmányoknak sem ártana a végére érni.

A nyári tanulás elengedhetetlen kellékei

Az olvasónaplót a gyerekek többsége nem szereti. Ez valahol érthető is, hiszen attól, hogy egy könyvet feladtak a nyárra, még nem biztos, hogy tetszeni is fog neki, hiszen mindenkinek más az ízlése. Viszont az olvasmányról szóló beszámolót nem lehet elbliccelni.

Amennyiben az iskola nem biztosít foglalkoztató füzetet az olvasónaplóhoz, célszerű beszerezni néhány egyszerű, vonalas példányt. A legpraktikusabb, ha minden könyvre jut egy, így nem okoz majd problémát az sem, ha a következő tanév elején le kell adni őket és a gyerek számára is sokkal átláthatóbb lesz a saját házi feladata.

Ha nagyon nyögvenyelősen megy az olvasás, nem köti le az ifjú nebulót a történet, akkor természetesen be lehet segíteni neki egy kicsit. Például kijelölhet egy-egy részt elolvasásra, amelyeket aztán közösen kielemezhetnek. Ez azért is jó, mert ha esetleg valami nem érthető a gyerek számára, könnyen rávezetheti majd a megoldásra, így nem válik érthetetlen nyűggé az olvasás.

Mi a helyzet a többi házi feladattal?

Előfordulhat, hogy az olvasnivalón túl a tanárok feladnak néhány gyakorló feladatot is a tanulóknak. Ezeknek a gyakorlásoknak nem az a célja, hogy elrontsák a nyarat, hanem az, hogy a három hónap alatt ne zökkenjenek ki a gyerekek a ritmusból, hogy aztán szeptemberben a fejüket vakarva, mindent elfelejtve üljenek vissza az iskolapadba.

Ebből egyenesen következik, hogy a tolltartót és az iskolaszereket nem túl célravezető a fiók mélyére száműzni. Ha a tanulással töltött hónapok alatt megfogyatkoztak a ceruzák és kimerültek a tollak, akkor azt pótolni kell.

Mindezeken felül persze szülőként arra is figyelni kell, hogy a nyár ne csak a tanulásról szóljon. A szünidő célja éppen az, hogy a gyerekek kipihenhessék a tanév fáradalmait. Kár volna ezt minden áldott nap matematika feladatokkal és bemagolandó évszámokkal tölteni.

Inkább jelöljön ki minden héten néhány napot arra, amit a házi feladatnak kell szentelni. A gyakorlás végeztével pedig irány a focipálya vagy az udvar!

Akkor sem árt előre gondolkodni, ha a kicsi még most kezdi az iskolát. Néhány egyszerű, játékos eszközzel könnyedén bevezetheti őt az iskolai életbe, így nem okoz majd problémát a szeptemberi kezdés. Ilyenek például a számolókorongok és pálcák, de akár megismertetheti őt nyáron az ABC-vel is.

A nyári tanuláshoz szükséges füzeteket és iskolaszereket könnyedén beszerezheti webáruházunkból. A nyári felkészüléssel nem lesz probléma az őszi átállás a gyermekek számára és a jó jegyek csak úgy röpködnek majd az ellenőrzőbe.