Közeleg a záróvizsga?

Minden egyetemista életében eljön a pillanat, amikor számot kell adnia az elmúlt évek tanulmányaiból. Ez egy igazán stresszes időszak, ráadásul az legtöbb tanuló ilyenkor úgy érzi, nincs elég ideje arra, hogy az összes tudás a fejébe kerülhessen. Elvégre hat félév tananyagáról cseppet sem könnyű beszámolni.

Az eredményes felkészülés egyik kulcsa a megfelelő mennyiségű pihenés. Ez olyasmi, amiről szeretünk megfeledkezni, ha szorít az idő. Viszont alábbi tippjeinkkel az időt is könnyebb lesz beosztani, így marad majd elegendő idő a feltöltődésre is.

Lássuk, mi a sikeres záróvizsga felkészülés titka!

Első helyen a stresszoldás

Érthető módon a záróvizsga gondolata meglehetősen riasztó. Ilyenkor könnyedén kezdünk stresszelni akár egészen apró dolgokon is, mint például hogy a kutyasétáltatás miatt egyel kevesebb tételre lesz majd idő. Ez viszont csökkenti a produktivitást, hiszen rettentő nehéz koncentrálni, amikor a fejünk ilyen aggasztó gondolatokkal van éppen tele.

Szerencsére ma már számos hatékony stresszoldó módszer létezik, amelyekkel visszanyerhető a lelki béke és zavartalanul folytatódhat a tanulás.

Az egyik legegyszerűbb módszerek közé tartoznak a különböző légzőgyakorlatok. Ha a feszültség a tetőfokára hág, akkor érdemes bevetni a 10 légzés technikáját. A kivitelezése igazán egyszerű. Csak vegyen 10 mély lélegzetet, miközben kellemes, örömteli dolgokra gondol. A kilégzéskor pedig képzelje el, hogy a szervezetéből kioldódik az idegesség.

Különböző gyógyteák is hatékony segítséget nyújthatnak ilyenkor. A kamilla és a citromfű egyaránt nyugtató hatásúak. Gyógyteáról lévén szó, célszerű mindenféle ízesítés nélkül fogyasztani, mert így képes maximálisan kifejteni a hatását. Egy bögre forró tea után már lényegesen könnyebb lesz a memorizálásra összpontosítani.

Hogyan lehet még hatékonyabb a tanulás?

Habár mindenkinek megvannak a maga bevált módszerei, hogy hogyan képes a legkönnyebben tanulni, vannak olyan egyszerű metódusok, amelyek megkönnyítik a folyamatot. Így nem csak a tananyaggal lesz egyszerűbb megbirkózni, de az időt is hatékonyabban tudja majd kihasználni.

A tételekből készített rövid, címszavakra szedett jegyzetek sokat segíthetnek a memorizálás során. Ha definíciókat, évszámokat, vagy hasonló száraz tényeket kell megjegyeznie, ezekkel a rövid emlékeztetőkkel könnyebb lesz felidézni a tanultakat. Ezeket a kisebb jegyzeteket ráadásul akár a metrón is elő lehet kapni egy hosszabb üresjárat során, így hasznosan telhet az út.

Ha éppen otthon próbál mindent bebiflázni, egy óra elteltével célszerű beiktatni egy rövid szünetet. Az agy nem képes a végtelenségig koncentrálni, és a testnek sem tesz jót a hosszú órákig tartó, egy helyben való gubbasztás. Egy 10 perces pihenő és egy kis mozgás segít az elmének felfrissülni. Egy kis felfrissülést követően könnyebb visszatérni a tételekhez.

Fenti tanácsainkkal könnyebb lesz majd a nyomasztó érzésekkel teli felkészülés és sikerekkel veheti majd a záróvizsgával járó akadályokat. Ha betartja őket, semmi sem állhat majd a sikeres diploma útjába és felszabadultan vetheti bele magát a nyári forgatagba és az utána következő nagybetűs életbe.

Ha pedig irodaszerre lenne szüksége a tanuláshoz, látogasson el webáruházunkba! Jegyzettömbök, iratrendezők és természetesen íróeszközök széles választékával várjuk, melyekkel elkészítheti legfontosabb jegyzeteit és a rengeteg tételt is könnyedén rendben tarthatja majd.