Kreativitás

A boldogság és a frusztráció

Az internet segítségével hatalmas mennyiségű információ áll a rendelkezésünkre, így ha kreatív ötleteken gondolkodik, egyáltalán nem nehéz kedvére valót találni. Éppen ezért a mi bejegyzésünk lényege nem is ez, mi inkább szeretnénk bemutatni a kreativitás rejtett oldalát.

A boldogság

A kreativitás addiktív. Ha valakinek beindul a kreativitása, az agyát számos inger éri. Ezek az ingerek szorosan kapcsolódnak az önjutalmazáshoz. Képzelje csak el, hogy fáradozásai hosszú idő után meghozzák a várt eredményt. Első akadály pipa, motiváció pipa.

A motiváció boldogsággá alakul. Hormonális szinten aktiváljuk a motivációval szorosan összefüggő hormont, a dopamint, ez endorfin felszabadulásához vezet (boldogság az akadályok leküzdése miatt), ráadásul a szerotonin, azaz az örömhormon szintje is megemelkedik. Az emberi agy hajlamos a függőségre, pláne ha boldogságról van szó.

A frusztráció

Ugyanúgy, ahogy a sikerek elérésével a kreativitás boldogságot vált ki, úgy a kudarc frusztrációt. Olyan területen keresse a kreativitása kiélését, ahol nagyobb valószínűséggel él meg sikerélményeket. Ha nem így tesz, túl magasra teszi a lécet és kudarcot vall.

Fontos, hogy mindannyian kreatívak vagyunk, csak meg kell találnunk a magunk területét. Egy kis kudarcélmény nem a világ vége. A probléma akkor kezdődik, ha az ember sorozatos kudarcokba ütközik.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a kreativitás csupa boldogság. Nézze csak meg a legnagyobb slágerek szövegét! A legtöbb a szerelem elmúlásáról, a vágyakozásról, az elégedetlenségről szól.

A kreatív lény

A kreativitáshoz érzelmileg kiegyensúlyozott, erős személyiségre van szükség. Emellett önbecsülés és mentális érettség is kell ahhoz, hogy a kudarc esetén sikeresen legyőzzük a frusztrációt.

Már csak azt kéne megtalálnia, hogy hogyan élhetné ki kreativitását? Nézzen szét a depot.hu oldalán, ahol számos hobby termék közül válogathat kedvére. Engedje szárnyalni kreativitását, hiszen Önben is ott van. Csak arra vár, hogy kibontakozhasson.