Mandalafestés

Miért előnyös mandalákat festeni?

Előző írásunkban már olvashatott arról, hogy miért is jó, ha gyermeke minél előbb ecsetet, színes ceruzát vesz a kezébe és rajzolni, festeni kezd. A mandalák festését külön kell említenünk, mert ezek máshogy működnek, mint az általában jellemző állatrajzok, tájképek. A mandalák a gyermekek olyan agyterületeit stimulálják, amelyeket az úgymond „hagyományos” festés és rajzolás nem, vagy legalábbis nem ilyen erősen.

Ki kell emelnünk, hogy a mandalák az előző cikkünkben összegyűjtött előnyöket ugyanúgy magukban rejtik, de a hatásuk még erősebb. A geometriai formáknak köszönhetően a gyermeket absztrakt gondolkodásra késztetik, előcsalogatják az absztrakt kreativitásukat.

És hogy hogyan fejlődik a kreativitás? Ez nagyon érdekes.

A gyermek próbál logikusan színezni, ugyanazokat a formákat ugyanolyan színűre festi, esetleg éppen az egyformaságuk miatt mindegyikhez más színt rendel. Akárhogy is dönt, a mandala segít a gyermeknek megérteni az absztrakt formákat, ily módon pedig:

  1. fejlesztik a kreativitást.
  2. növelik a képzelőerőt.
  3. kialakítják a gyermek saját esztétikai érzékét.
  4. bemutatják az absztrakt geometriai formákat (köröket, négyzeteket, háromszögeket, ellpisziseket…)
  5. szavakat tanítanak a gyermeknek, hiszen talán első alkalommal a mandalákon keresztül találkoznak például az ellipszis fogalmával.
  6. csökkentik a stresszt, nyugtatják a mozgékony gyermekeket.

Az iskola már elkezdődött, a kicsik nap mint nap a kezükbe fognak színes ceruzákat, azonban ecsettel és festékkel talán csak a rajzórán, esetleg technikán találkoznak.

Ha gyermeke szeret festeni, teremtse meg számára az ehhez szükséges feltételeket! Szerezzen be vízfestéket, esetleg temperát, hadd kísérletezzen, mi tetszik neki jobban! Nézzen körül kínálatunkban és forduljon hozzánk bizalommal!