Ergonómia | MAYAH irodai székek

Az ülő munka ára: derékfájás?

–     A varázslatos megoldás kulcsszava: ergonómia –

De mi is az az ergonómia?

Manapság mindenütt találkozunk a kifejezéssel, és tudjuk-sejtük, hogy a jelentése valami olyasmi, ami a kényelemmel, a kényelmes munkavégzéssel függ össze. A kényelem pedig az egészséggel.

Az ergonómia az ember-gép-munkakörnyezet kapcsolatát vizsgáló tudományág. Az ergonómia kifejezés két görög szó összetételéből született: ergon (’munka’) és nomos (’tan, törvény’). Célja a szűkebb és tágabb munkakörnyezet, a gépek, munkaeszközök emberhez igazítása, az emberi adottságoknak lehető legjobban megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítása.

Második otthonunk: a munkahely

Statisztikai mutatók szerint (Eurostat) az Európai Unió tagországaiban az elmúlt tíz évben az átlagos idő, amelyet életünk folyamán a munkahelyünkön töltünk, 2 évvel emelkedett. Ez annyit jelent, hogy átlagosan 35 évet és 4 hónapot dolgozunk.

A legtöbb munkaadó ma már tisztában van vele, hogy nem mindegy, milyen körülmények között tesszük ezt. A kényelmes és nyugodt munkakörnyezet hatékony és elégedett, munkahelyét megtartani vágyó munkaerőt eredményez.

A fluktuáció megnövekedésén felül a betegállományban töltött idő is kockázati tényező, hiszen nem megfelelő környezetben előbb-utóbb egészségügyi problémák alakulnak ki, legyenek azok mentálisak (depresszió, lehangoltság, kedvetlenség), vagy fizikaiak (gerincproblémák, nyaki vagy csuklófájdalom).

Tudta-e, hogy…

 • … a dolgozók 50%-a egészségügyi problémákkal küzdve végzi munkáját nap mint nap?
 • … az egy főre eső éves hiányzás Európában átlagosan 18,4 nap (azaz 3,5 hét évente) – Magyarországon pedig ennél is magasabb, évi 24 nap?
 • … a táppénzzel járó hiányzások 48%-át mozgásszervi problémák okozzák?
 • … az európai munkavállalók 79%-a szenved olyan betegségtől, mely összefüggésben áll a számítógép előtt végzett munkával?
 • … az emberek 53%-a szerint betegségük kihat magánéletükre, párkapcsolataikra (21%), és 18%-uk depresszióban szenved?

Gyorsteszt: ergonomikusak-e jelenlegi munkakörülményei?

Üljön íróasztalánál egy óránál hosszabb ideig (anélkül, hogy felállna). Ezután tegye fel magának a következő kérdéseket:

 • Késztetést érzek rá, hogy nyújtózkodjak?
 • Ki kell roppantani az ízületeimet?
 • Fáj a hátam vagy a nyakam?
 • Érzek a kezemben vagy a lábamban zsibbadást?

Amennyiben ezekre a kérdésekre a válasz NEM, akkor az Ön munkakörülményei ergonómia szempontjából nagyon jók. Ám ha a válasz bármelyik kérdésre IGEN, változtatásra van szükség. A tét nem kevesebb, mint az Ön egészsége.

A megoldás: ergonomikus szék

Az irodai munka során a két legfontosabb tényező: a megfelelő emberi kapcsolatok (a közösség) és mikrokörnyezet kialakítása. Mikrokörnyezet alatt értendő mindaz, ami egy embert körülvesz napi 8 órában, és ezek közül is a legfontosabb: a helyes testtartás.

A hátizomzat és a gerinc fájdalmai egy idő után maradandó károsodáshoz vezetnek. Az állandósult fájdalom ugyanis egy olyan természetellenes póz folyománya, ami huzamosabb ideig fennáll. Ezáltal módosulnak az ízületek, az izomzat, valamint a gerinc tartása.

Az ergonómia nem csupán azt jelenti, hogy megfelelően ki van támasztva a hát, valamint pont jó a lábtámasz. Ennél sokkal több tényezőt kell figyelembe venni.

A jó döntés: hogyan válasszon megfelelő széket?

Igazán kényelmes irodai széket szeretne? Napi 6-8-10 órát egy székben tölteni úgy, hogy a munka végeztével nem sajog mindene?

Nem muszáj gerincoszlopát megterhelő, természetellenes pozícióban ülnie egész nap!

 • megfelelő ülőmélység és -szélesség: nyilvánvaló, hogy a székszélességnek megfelelőnek kell lennie, hiszen ha alig férünk a székbe, hogyan is ülhetnénk egész nap kényelmesen? Azonban a mélység is fontos tényező: ha a hátunkat nem tudjuk a támlának dönteni, illetve a szék széle és a térdhajlat között nem marad elegendő, 5-10 centiméteres rés, gerincoszlopunkat terheljük.
 • szivacspárnázat: kellően megtámasztja a hát alsó részét, és gondoskodik a helyes testtartásról.
 • állítható magasság: a széken ülve lábunknak kényelmesen le kell érnie a talajra, combunk vízszintesen helyezkedjenek el, karjaink az asztallal egyvonalban legyenek.
 • állítható háttámla: a dönthető háttámla biztosítja a gerinc megfelelő tartását. A megfelelő szöget akkor találtuk meg, ha érezzük a támlát a hátunk mögött, de semmiképpen nem kell túlságosan hátradőlnünk ehhez.

 A tökéletes választáshoz most segítséget nyújtunk: tekintse meg székkínálatunkat ITT.

Jó hírünk van azok számára is, akik online katalógusban szeretnének böngészni: Megérkezett a MAYAH irodai székek katalógusa! Kattintson IDE a katalógus fellapozásához.

MAYAH „Superstar” és „Bubble” irodai székek 14% kedvezménnyel!