Kényelmes irodai környezet

A munkahely: egészséges környezet

Előző írásunkban már hangsúlyoztuk az irodai jólét fontosságát. Csak akkor tud hatékony munkát végezni egy dolgozó, ha jól érzi magát a bőrében, ha kipihenten érkezik a munkahelyére és az irodában is kellemesen érzi magát.

És hogy mitől érzi magát valaki kellemesen? A korábbi bejegyzésünkben 4 aprócska trükkre hívtuk fel a figyelmet, most pedig ugyanennyi tanáccsal folytatjuk a sort.

 1. Aromaterápia
  Az ember lát, tapint, ízlel, szagol. Tudta, hogy az illatokkal mennyi emlék előhívható a memóriánkból? Részben ezért is tanácsos illatgyertyákat, illóolajokat elhelyezni az irodában. Ez nem csak otthonos, kellemes környezetet alakít ki, de javítja a memóriánkat és a kedvünket is. Ha nem tudna választani az illatok tömkelegéből, hadd adjunk egy tanácsot! A citrus mindig beválik.
 2. Csipegessen, nassoljon, de csak egészségesen
  Vannak irodák, ahol a folyosóra lépve csábító édességet áruló automaták kacsingatnak felénk. Megéri ellenállni a kísértésnek. A legjobb, ha a kalóriabombák helyett a friss gyümölcsöket, olajos magvakat, esetleg a joghurtot választjuk. A nassolás gyakran csak ürügy, hogy szünetet tarthassunk. Ha a szükségtelen rosszat lecserélhetjük szükségtelen egészségesre, miért is ne tennénk?
 3. Tegyen egy sétát a szüneteiben, esetleg munka után
  Akár egy munkahelyi szünetben tett sétáról, akár egy munka utáni levezető gyaloglásról van szó, ha ezt szokásként veszi fel, máris van egy egészséges, frissítő tevékenysége, amely megtöri a monotonitást.
 4. Vigyen életet az irodába: dobja fel növényekkel!
  Számos tanulmány bizonyította, hogy ha egy irodát növényekkel díszítenek, a produktivitást 38, a kreativitást 45, míg az általános jólétet 47%-kal lehet növelni.
  A növények segítenek az irodai levegő tisztán tartásában, ráadásul csökkentik a statikus zaj szintjét is. Olyan növényre lesz szüksége, amely nem igényel sok fényt. Válasszon liliomot, esetleg aloe verát.

Szeretné, ha dolgozói jól éreznék magukat? Ha elégedettek lennének a munkahelyükkel és irodájukkal? Ha a megfelelő berendezés, bútorok és irodaeszközök már a rendelkezésükre állnak, akkor vesse be a fenti trükköket.