Mi az a sublease iroda és miért érdemes megismerkedni vele?

Nem is olyan régen beszámoltunk a közösségi irodák előnyeiről. Ezek a típusok azok számára előnyösek, akik nem engedhetnek meg maguknak állandó irodát vagy home office-ban dolgoznak. A sublease iroda viszont inkább azok számára nyújt vonzó alternatívát, akik állandó, de mégis kedvező árú megoldást keresnek.

Különösen akkor lehet nagy segítség egy ilyen iroda, ha még abban sem vagyunk biztosak, mire lenne pontosan szükségünk. Ez a szolgáltatás ugyanis a hagyományos bérléstől némileg eltér. Jelenleg leginkább Nyugat-Európában elterjedt ez a forma. De lássuk, mit is takar ez a név és milyen előnyökkel járhat egy vállalkozás számára.

Mit is takar a sublease kifejezés?

Maga a kifejezés magyarul annyit tesz: albérlet. Ennél viszont sokkal többről van szó, amikor sublease irodáról beszélünk. Természetesen, ha bérlésről van szó, az nem csak szabadságot adhat, de bizonyos korlátokkal is járhat. De lássuk előbb, hogyan működik ez a fajta bérlet.

A sublease irodákat különböző ügynökségeken és tanácsadókon keresztül lehet elérni. Ebből következik, hogy a bérletről szóló megegyezés nem kettő, hanem három fél között jön létre. A tulajdonos, az ügynökség és a bérlő állapodik meg a feltételekről. A tulajdonosnak tehát joga van kitételekhez kötni a bérlést, amelyet az albérlőnek be kell tartania.

A tanácsadókra azért van szükség ebben az esetben, mert ők segíthetnek megtalálni az albérlő számára az ideális megoldást. Egy növekvőfélben lévő cég számára ez kifejezetten előnyös lehet, hiszen az igényeik az évek során változhatnak. Ilyen esetben nehéz felmérni, hogy milyen iroda lenne alkalmas arra, hogy ezeket a változékony igényeket kiszolgálja.

Miért lehet jó választás egy sublease iroda?

Az egyik nagy előnye ennek a bérlettípusnak, hogy nem kell elköteleződni 5 évre. A főbérlő ugyan megszabhat bizonyos időt, amelyre elkötelezi a bérlőit. Ez igazi ütőkártya a piaci kínálattal szemben. Ebben az esetben a keresés előről kezdődik egy újabb szerződés létrejöttének érdekében.

A másik érv, ami a sublease mellett szól, az a fent említett tanácsadás. Kezdő vállalkozások esetén nem könnyű eldönteni, hogy milyen iroda lenne ideális. Ez nem csak a méretekre vonatkozik, de az elhelyezkedésre és a kialakításra egyaránt. Míg egyes cégekben szeretik, ha sok közös tér áll rendelkezésre, addig mások inkább kerülnék ezt a lehetőséget.

A tanácsadók emellett arról is gondoskodnak, hogy a szerződés feltételei és körülményei mindkét fél számára előnyösek legyenek. Ez a piacon önmagában nem mindig elérhető. Ráadásul bizonyos esetekben az ár lehet kedvező, de ezért olyan kompromisszumokat kell kötni, ami a munkáltatók, vagy akár a munkatársak számára sem előnyös.

Arra is lehetőség van, hogy egy munkáltató csak a nap bizonyos szakaszaiban vegye igénybe az irodát vagy a hét bizonyos napjain. Így nem kell azt az időt is kifizetni, amikor nincs szükség a helyiségre. Tehát a sublease irodák nem csak kényelmes, de anyagilag is kedvező megoldást nyújtanak.

Amennyiben szeretne közelebbről megismerkedni ezzel a lehetőséggel, érdemes lehet felkeresni egy olyan ügynökséget, ahol foglalkoznak ezzel a bérleti formával. Így megismerheti a szerződési feltételeket és a rendelkezésre álló irodákról is érdemi információkat szerezhet.