Az általános iskolás gyermekek számára nagyon fontos a gondosan összeállított tolltartó, ezért összegyűjtöttük számodra, mindazt, ami nem hiányozhat belőle.

Nemcsak év elején fontos, hogy jól felszerelt tolltartóval menjen a gyerek iskolába, hanem egész évben ügyelnünk kell rá, hiszen ezek az alapvető eszközök segítik, hiány esetén akadályozzák őket a tanulásban.

Nézzük, mi kell a tolltartóba, és milyen típusú eszközöket érdemes választani!

Grafitceruza

A grafitceruza egy olyan íróeszköz, amelynek grafittal van megtöltve, és hagyományosan fából készül. Ez az első számú íróeszköz az egész világon, a tolltartó első számú „lakója”.

A grafitceruzák különböző keménységi fokozatokban kaphatók, és különböző feladatokhoz és írásstílusokhoz használják őket. Legnagyobb előnye, hogy a hibák radírral kitörölhetők, javíthatók.

A grafitceruzákat különböző keménységi fokozatokban gyártják. A leggyakoribb fokozatok közé tartozik a 9H-tól 9B-ig terjedő skála. A 9H a legkeményebb, míg a 9B a legpuhább. A H fokozatok finomabb vonalakat hoznak létre és keményebb grafitot tartalmaznak, míg a B fokozatok vastagabb vonalakat hoznak létre és puha grafitot tartalmaznak. Az F fokozat általában közepes keménységű.

A klasszikus ceruza 175 milliméter hosszú, és lehet kerek, hatszögletű vagy háromszög alakú. A hatszögletű formát azért találták ki, hogy a ceruza ne forduljon el a kézben, és ne guruljon le az asztalról. Az ergonomikus háromszög forma kényelmes írást és rajzolást tesz lehetővé.

A grafitceruzákat sokféle feladathoz használhatjuk. A keményebb ceruzák jól működnek például technikai rajzok és vázlatok készítéséhez, mivel finom vonalakat lehet velük húzni. A puha ceruzák (pl. 4B vagy 6B) kiválóak árnyékoláshoz és rajzoláshoz, mivel vastagabb és sötétebb vonalakat hoznak létre.

A grafitceruza sokféle alkalmazásra alkalmas íróeszköz, és a keménységi fokozat kiválasztása az adott feladattól függ. Legyen szó rajzolásról, írásról vagy technikai munkáról, a megfelelő grafitceruza segít a kívánt eredmény elérésében.

Színes ceruza

A tolltartó egyik legfontosabb eleme a színes ceruza, hiszen különleges szerepet játszik a gyerekek kreativitásának és alkotókedvének támogatásában.

Színes ceruzák elérhetők számos különböző színben és árnyalatban. Az árnyalatok az adott szín világosabb vagy sötétebb változatait jelenthetik. Például egy kék színes ceruza lehet világoskék, középkék vagy sötétkék.

A ceruza nyomási erőssége befolyásolja a színmélységet. Lágyan nyomva világosabb színt kapsz, míg erősebben nyomva sötétebb árnyalatot hozhatsz létre.

A színes ceruzák sokoldalú kreatív munkához használhatók, és kiválóak művészeti projektekhez, hobbikhoz, színezéshez és még sok más tevékenységhez. A különféle színek és árnyalatok lehetővé teszik, hogy a gyermekek ki tudják fejezni kreativitásukat és színpompás alkotásokat hozzanak létre.

Fontos azonban tudni, hogy a mennyiség nem pótolja a minőséget. Amikor gyermekünk tolltartóját töltjük fel színes ceruzákkal, inkább kevesebb színt válasszunk jó minőségben, mint fordítva. Figyeljünk az ergonomikus formára és az erőteljes színekre, amiket gyermekünk kényelmesen és eredményesen tud használni.

Hegyező

A ceruzahegyezők a mindennapi írás- és rajzolási feladatok során igen hasznosak, mivel lehetővé teszik, hogy a ceruzák mindig éles hegyűek legyenek, így a vonalak pontosak és tiszták lesznek.

A megfelelő ceruzahegyező kiválasztása a szükségleteid és preferenciáid függvénye, de biztosan segít az írás és a rajzolás élményének javításában.

Többféle típusú ceruzahegyezők léteznek, gyermekek számára javasolt a tartályos hegyező használata, mely révén a tolltartó is tiszta marad.

Olykor előfordul, hogy hegyezés közben folyton letörik a ceruza hegye. Ilyenkor a ceruza hibájának rójuk ezt fel, holott legtöbbször ez a hegyező elhasználódását jelenti. Az életlen penge letöri a ceruza hegyét hegyezés közben. Általában elmondható, hogy egy hegyező tizenkét ceruza rövidre hegyezésére alkalmas, ezek után érdemes lecserélni.

Radír

Ami semmiképpen nem hiányozhat a tolltartóból, az a radír. A radír egy olyan írószer, amelyet hibák javítására és ceruzavonalak törlésére használnak. Ezek általában lágy gumiból vagy szintetikus alapanyagból készülnek, és eltávolítják a grafitot vagy a ceruza vonalát a papírról.

Bárkivel előfordulhat, hogy fordítva ír le egy betűt vagy elront egy számolást. A javítás lehetősége mindenkinek alapvető joga. Ahhoz azonban, hogy a gyermekek munkája esztétikus maradjon jó minőségű radírra van szükség. A gyenge radírozó hatás, az elkenődött vonalak vagy a nagy mennyiségű radírmorzsa kedvét szegheti a gyermeknek.

Napjainkban a radírok nem természetes gumiból készülnek, mert a gumi elöregszik és idővel megkeményedik. A szintetikus anyagokból készült radírok kopása durvább, mint a természetes gumié, ezért kevésbé tapadnak a papírhoz, így jóval kevesebb radírmorzsa keletkezik, és könnyebben eltávolítható.

A felsoroltakon kívül természetesen nagyon sok eszköz elfér még a tolltartóban. Csupán az alapvetően szükséges eszközöket említettük meg, melyek semmiképpen sem hiányozhatnak a tolltartóból.

Nézz körül a Depot irodaszer webáruházban és szerezd be azokat az eszközöket gyermeked számára, melyek elősegítik majd a haladását!