Moosgumi sokoldalú, kreatív alapanyag - moosgumiból készült virág alakú dekoráció

Manapság rengeteg kreatív anyagot találunk a boltok polcain, melyek mindegyike más és más célra használható. A moosgumi azonban olyan, sokoldalú alapanyag, mely rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Vágható, ragasztható, lyukasztható, éppen ezért felhasználási lehetőségeinek csak a fantázia szab határt.

De mi is pontosan az a moosgumi, mit készíthetünk belőle, és miért van az, hogy a kreatív alkotói vénával megáldott felnőttek legalább annyira imádják, mint a gyerekek?

Mi az a moosgumi?

A moosgumi, más néven dekorgumi olyan habgumi lap, mely rendkívül könnyen vágható és vízbázisú, valamint oldószeres ragasztóval is ragasztható. Sőt, hő hatására lágyul is, így többféle kreatív eszközzel is formázható.

Sokféle színben és formában kapható. Választhatunk csillámos verziót, öntapadós kiadást, bolyhos, frottírszerű felületűt. Vagy akár előre kivágott betűk formájában is találkozhatunk vele a kreatív üzletek polcain. Ez a sokféleség teszi kedvelt dekorációs alapanyaggá a moosgumit.

A hullámkartonnal vagy más, papíralapú kreatív anyagokkal ellentétben ráadásul nem csak rugalmasabb, de vastagabb is. Ez térbeli formák megalkotására is alkalmassá teszi, így rengeteg féle dekorációt, játékot, vagy egyéb használati tárgyat készíthetünk belőle.

Mi mindenre használhatom?

A dekorgumi olyan alapanyag, melyet rengeteg célra alkalmazhatunk. Készíthetünk az ünnepek közeledtével karácsonyfadíszt, vagy dekorálhatjuk vele az adventi koszorút is. Apró ajándékokat alkothatunk belőle, például mókás figurákat, vagy játékokat is. De a legtöbb unalmas használati tárgyból is érdekes, kreatív szórakozást varázsolhatunk.

Egy moosgumiból készült tolltartó elkészítése kiváló délutáni elfoglaltság lehet a gyerekek számára. De más anyagokkal kombinálva akár mókás pecsétet, hűtőmágnest, ékszereket, és egyéb kiegészítőket is készíthetünk a dekorgumi felhasználásával.

A moosgumit sokan használják farsangi jelmezek kivitelezésére is. Nem véletlenül, hiszen sokkal tartósabb és rugalmasabb, mint a papír, így elképesztően egyszerű vele dolgozni. Tulajdonságai mégis alkalmassá teszik arra, hogy formába öntsük legviccesebb elképzeléseinket.

A legjobb az egészben pedig az, hogy moosgumi anyaga vízálló. Így akár kültéri ajtódíszt, sőt, mókás fürdőjátékot is készíthetünk belőle, amit a gyerekek egészen biztos, hogy imádni fognak.

Mivel érdemes dolgoznom?

Mint ahogyan azt már fentebb említettük, a moosgumi olyan alapanyag, amivel rendkívül könnyen lehet dolgozni. Tapétavágóval, sima ollóval, vagy mintavágó ollóval is vágható, de használhatunk akár kifejezetten dekorgumihoz tervezett formalyukasztót is.

Ha nem szeretnénk a megmunkálással sokat bajlódni, már gyárilag vágott moosgumi figurákat is vásárolhatunk. Ez különösen jól jön olyan ötletek esetében, melyekhez szép, pontos betűkre van szükségünk.

A moosgumi rögzítése sem bonyolult feladat, hiszen az anyagot vízbázisú és oldószeres ragasztóval is használhatjuk. A ragasztópisztollyal érdemes azonban óvatosan bánni, mert az eszköz hővel működik, a moosgumi pedig olyan anyag, ami hő hatására deformálódik.

Annak pedig, hogy mivel kombináljuk a dekorgumit, tulajdonképpen csak a képzeletünk szabhat határt. Használhatunk különböző féle papírokat, vagy akár a dekorálható termékek közül is válogathatunk. A kreatív munka során pedig különböző sablonokat is bevethetünk a tökéletes munka érdekében.

Összességében egy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyagról van szó. Könnyen dolgozhatunk vele, mégis látványos végeredményt kapunk. Nem csoda tehát, hogy nem csak a gyerekek, de az ügyes kezű felnőttek egyik kedvenc dekorációs megoldása is a moosgumi.