A napszemüveg régóta jelen lévő divatcikk, ami lehet stílusos, elegáns, divatos, mindenképpen egy hasznos kiegészítő, ami a megjelentést illeti, ám ezen kívül meglepően fontos egészségügyi előnyei vannak.

Ma már mindenki tisztában van az UV-sugárzás veszélyeivel. Teljesen másként napozunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Arra azonban nem mindenki gondol, hogy a szemünket is védeni kell a káros UV-sugárzás ellen. Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos a jó minőségű napszemüveg, először vegyük górcső alá magát az UV-sugárzást.

Az UV-sugárzás

Az ultraviola, tehát UV-sugárzás a természetes fény nem látható, rövid hullámhosszú, nagy energiájú sugarai, melyek három részre oszthatók, UVA, UVB és UVC sugárzásra.

Az UVA és UVB káros sugárzás, melyeknek csak egy részét nyeli el az ózonréteg, egy részét azonban átereszti, ezek okolhatók a különböző bőrproblémákért, és ma már tudjuk, hogy a szem egészségét is ezek veszélyeztetik, főként akkor, amikor erős napfénynek vagyunk kitéve.

A szemészeti problémák, melyek a káros UV-sugárzás okán alakulnak ki, nem hirtelen jelennek meg, hanem fokozatosan rombolják a szem egészségi állapotát. A legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban, hogy az UV-sugárzás okozta elváltozások fájdalommentesek, ezért legtöbbször észrevétlenek maradnak. A konkrét betegségek csak jóval később jelentkeznek, legtöbbször évek is eltelnek, mire valakinél megjelenik például a szaruhártya gyulladás vagy a hályog, esetleg még súlyosabb betegségek.

Ebből világosan látható, hogy a napszemüveg nemcsak divatcikk, nemcsak kényelmi szempontból ajánlott, hanem egészségügyi előnyei is vannak.

Napszemüveg a szem védelmére

A fentiekből már tudjuk, hogy meg kell óvnunk szemünk és látásunk épségét a káros UV-sugárzás ellen. Valójában ez meglehetősen egyszerű, mindössze megfelelő napszemüveg kell hozzá.

Nagyon fontos, hogy olyan napszemüveget válasszunk, ami száz százalékosan véd a káros UV-sugárzás ellen. Nem érdemes utcai árusoknál vagy szupermarketekben olcsó napszemüveget vásárolnunk, mert azzal többet ártunk szemünknek, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget. Ez mégis hogyan lehetséges?

Az olyan napszemüveg, ami nem rendelkezik UV-sugárzás elleni védelemmel, viszont sötétített lencséje van, az tényleg többet árt, mint használ. A napszemüveg sötétített lencséje letompítja a fényerőt, ezáltal a pupillánk kitágul, így a káros UV-sugárzás még intenzívebben jut be a szembe, mintha egyáltalán nem viselnénk. Tulajdonképpen az ilyen típusú napszemüveg veszélyes. Ezért különösen fontos a jó minőségű, UV-sugárzás elleni védelemmel ellátott napszemüveg.

Napszemüveg a kényelemért

Nemcsak a szemüvegkeret formájától függ, hogy kényelmes-e egy napszemüveg, hanem a lencse színétől és polarizáltságától is.

Itt most nem arról lesz szó, hogy egy napszemüveg mennyire kényelmes fizikailag, tehát a bőrünk, arcunk, mozgásunk szempontjából, hanem arról, hogy mennyire kényelmes a látás szempontjából. Erre fejlesztették ki a különböző színekkel ellátott lencséket, valamint a polarizált lencséket.

A különböző színek, különböző tényezőket erősítenek fel, ezért attól függően teszik kényelmesebbé a látást, hogy milyen tevékenység közben viseljük. A fekete, a barna és a szürke lencséket már megszokhattuk, hiszen évtizedek óta használjuk ezeket. Az újdonság a zöld, a piros, a sárga, a kék és a színátmenetes lencse.

A kék szín javítja a színérzékelést és a kontúrokat, valamint tompítja a ragyogást. A piros és a narancsszín lencse javítja a mélységérzékelést, főként téli sportokhoz ajánlott. A sárga tisztább látást biztosít gyengébb fényviszonyok esetén, valamint kíméli a fáradt szemet azáltal, hogy kiszűri a képernyők kék fényét. A zöld szín javítja a kontrasztot, tompítja az árnyékot, minden fényviszonyra ajánlott. A rózsaszín javítja a mélységérzetet, továbbá kellemes a viselete, főként fáradt szem esetén.

Nagyon fontos tudni, hogy a napszemüveg lencséjének színezése és az UV-sugárzás elleni védelem nem függ össze. Mindenképpen olyan típust keressünk, ami UV-sugárzás elleni védelemmel van ellátva, mert ez mindennél fontosabb, majd csak ezután töprengjünk a lencse színén.

A polarizált lencse és az ezzel kapcsolatos tévhitek

A polarizált lencse roppant elterjedt megnevezés napjainkban, ám sajnos sokan egyáltalán nem értik, ez mit jelent és összetévesztik az UV-sugárzás elleni védelemmel.

A polarizált lencse, mint ahogy a neve is mutatja, polarizálja, tehát szétválasztja a fénysugarakat. Többnyire akkor van jelentősége, amikor vízpart mellett vagyunk vagy sokat találkozunk fényes felülettel, amin megcsillan a fény. Ezek a visszaverődő fénysugarak zavarják a látást és fárasztják a szemet. A polarizált lencse ezeket a visszaverődő éles fénysugarakat tompítja, azáltal hogy szétválasztja és eloszlatja.

A polarizált lencse előnye, hogy élesebbé válnak a kontrasztok, teltebbek lesznek a színek és legfőképpen megszüntetik a zavaró csillogást. Nagyon előnyös vízparton tartózkodók számára, téli sportok és vezetés közben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a polarizáció és az UV-sugárzás elleni védelem között semmilyen összefüggés nincs. Ebből adódóan, ha egy napszemüveg polarizált lencsével van ellátva, az még nem garantálja az UV-sugárzás elleni védelmet.

Miután minden tekintetben megfelel egészségünk védelme szempontjából a kiválasztott napszemüveg típus, utána kezdhetünk gondolkodni a fizikai kényelmen és a divatos külsőn.

Nézz körül a Depot irodaszer webáruházban és válaszd ki a számodra leginkább megfelelő napszemüveg típust. Nálunk minden napszemüveg UV-sugárzás elleni védelemmel van ellátva és válogathatsz a különböző lencseszínek között.

Avatar napszemüvegek a Depot irodaszertől

Kényelem és védelem minden nap