Notebook kontra táblagép

Azok számára, akik gyakran kényszerülnek arra, hogy a munkaeszközüket hazavigyék komoly dilemmát jelenthet, hogy milyet válasszanak. A számítógép kiválasztásakor nincs könnyű dolga az átlagembernek, hiszen hatalmas a választék és minden darabnak megvannak a maga előnyei.

Ez a döntés valóban nem egyszerű, hiszen sokkal több tényezők kell figyelembe venni a vásárláskor, mint egy asztali gép esetében. Ebben a kérdésben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani, hogy könnyebb legyen a választás.

A méret (is) a lényeg

Habár a note- és netbookok, valamint a tabletek is egyaránt alkalmasak arra, hogy könnyedén velünk jöhessenek a mindennapokban, nem mindegy, hogy mennyi utazással kell számolni. A nagyobb méret nagyobb súlyt is jelent, amit bizony magunknak kell majd cipelni.

Tehát már a kezdetekkor érdemes átgondolni, hogy mennyi utazás vár a számítógépre és a gazdájára. Ha minden nap többórás utat kell megtenni, mindenképpen célszerű egy kisebb, vagy legalábbis vékonyított darabban gondolkodni. A netbookok és a tabletek nem jelentenek akkora terhelést, mint egy nagy méretű laptop, ami ráadásul sok helyet is foglal a táskában.

Nem mindegy a tudás és a kapacitás

Habár a táblagépek és apróra szabott laptopok nagyon praktikusak, nem minden esetben alkalmazhatóak. A kisebb méret ugyanis kisebb teljesítményt is jelent, ami bizonyos munkakörökben problémát okozhat. Éppen ezért ahelyett, hogy megvennénk a első könnyű számítógépet, tájékozódjunk a képességeiről is.

Amennyiben csak az Office szoftverekre és némi internetelérésre van szükség, akkor elég lehet egy szerényebb darab. Ám ha komolyabb programokat is igényel a munka, akkor nem érdemes feláldozni a minőséget a kényelemért. A notebookok választékában is találhatóak ma már könnyebb, vékonyabb típusok is.

Mivel a számítógépek nem tartoznak a legolcsóbb munkaeszközök közé, nem érdemes elsietni a választást. Ha megtalálja azt a darabot, ami minden igényének megfelel, akkor az a munkamorálra is pozitív hatással lehet, a szörnyű hátfájás elkerüléséről nem is beszélve.