Irodai nyomtatóval dolgozó fiatal üzletasszony, nyomtatópapír a kezében

Ha minőségi nyomtatásra terelődik a szó, sokan úgy gondolják, csak a nyomtató típusa és a tintapatron fajtája határozza meg a végeredményt. Egyáltalán nem mindegy azonban az sem, milyen típusú nyomtatópapírt használunk.

A nyomtató- és másolópapíroknak is több fajtája létezik, és nem mindegy, a minőségi végeredmény érdekében melyiket választjuk ezek közül.

A legjobb minőségű nyomtatópapír megtalálása egyáltalán nem bonyolult, azonban akad néhány olyan apróság, amire a vásárlás során érdemes odafigyelnünk. Azt, hogy mik ezek, ebben a bejegyzésben megmutatjuk.

Milyen a jó nyomtatópapír?

A jó minőségű nyomtatópapír legfőbb ismérve, hogy képes kihozni nyomtatónkból a maximumot. Nem szívja túlságosan a festéket, de nem is kenődik el rajta a tinta. A megfelelő beállítások mellett tiszta, jó felbontású nyomatot készíthetünk rá.

Ahhoz, hogy mindezt sikerüljön elérnünk, leginkább az általunk választott nyomtatópapírnak leginkább alább olvasható, négy tulajdonságnak kell megfelelnie.

Nyomtatótípus kiválasztása

Mielőtt nyomtatópapírt vásárolnánk, fontos, hogy ellenőrizzük, milyen típusú nyomtatóhoz ajánlja a terméket a gyártó. Akadnak olyan papírok, melyeket kifejezetten tintasugaras eszközökhöz készültek, vagy épp olyanok is melyeket, kizárólag lézernyomtatókhoz használhatunk.

Ha véletlenül nem a saját nyomtatótípusunkhoz megfelelő papírt vásárolnánk, természetesen akkor sem történik katasztrófa. A kész nyomat minősége azonban jelentősen csökkenhet, és nagy valószínűséggel több papírszemetet is termelünk majd, mint amennyi optimális lenne.

Papírfajta

A nyomtatótípus mellett érdemes azt is ellenőriznünk, milyen fajta papírt vásárolunk. A nyomtatópapír lehet famantes és félfamentes is, készülhet újrahasznosított alapanyagból, és a különböző fajták fényessége, valamint fehérsége is eltérő lehet.

A félfamentes papírt például kevésbé használjuk nyomtatásra. Azért, mert nagyobb a nedvszívó képessége, mint a famentes papíré. Irodai és otthoni nyomtatáshoz pedig a legjobb minőség érdekében érdemes közepesen fényes, fehér papír választanunk.

Súly

Természetesen az sem mindegy, milyen vastagságú nyomtatópapírt választunk. A tintasugaras nyomtatáshoz sem a túl vastag, sem a túl vékony papír nem előnyös.

A túlzottan vékony könnyen elázik, elmosódik rajta a festék, vagy akár el is szakadhat nyomtatás közben. A túlzottan vastag papír ezzel szemben nagyon magába szívhatja a festéket, ami összességében kevésbé jó minőségű nyomtatot eredményez.

Márka

Kevésbé tűnhet fontosnak, azonban nyomtatópapír vásárlása esetén érdemes lehet arra is odafigyelni, milyen márkájú terméket választunk. Ilyenkor lehetőleg kerüljük a legolcsóbb, névtelen terméket.

A kevésbé ismert gyártók által előállított, filléres megoldások ugyanis az esetek többségében gyenge nyomtatási minőséget eredményeznek. Sőt, a rossz minőségű papír akár eszközeinkben is kárt tehet.

A nyomtatóba ragadt, vagy festéktől szétázott papír könnyen eldugíthatja az eszközt, tönkreteheti a görgőket, és egyéb, nem kívánt meghibásodásokat is okozhat.

Jobb papír, kevesebb hulladék!

Összességében elmondható tehát, hogy a tökéletes nyomtatópapír használata több szempontból is fontos. Először is befolyásolja nyomataink minőségét, másodsorban pedig a silány papír akár nyomtatónkban is kárt tehet. Harmadjára pedig érdemes azt is megemlíteni, hogy ha jó minőségű alapanyagot használunk, a felesleges irodai papírszemét termelését is csökkenthetjük.

Ez a szempont pedig rendkívül fontos napjainkban, amikor a környezettudatos irodai munka fontosabb szempontnak számít, mint bármikor korábban.