Nyitott naptár - határidőnapló és toll az asztalon

A naptárak kialakulása nagyjából a civilizáció születésével egy időre tehető. Mióta világ a világ, az emberiség valamilyen módon próbálja követni az idő folyását. Az első nyomtatott naptár a XI. században készült, azonban a ma is használt Gergely-naptár kialakulása egészen az 1500-as évekig váratott magára.

A hordozható határidőnapló a huszadik század vívmánya, mely évtizedekkel később is nagy népszerűségnek örvend. És habár az online naptárak megjelenésével egy új korszak kezdődött, az irodai naptárak és határidőnaplók továbbra is töretlenül populárisak.

De vajon mi lehet a hosszan tartó sikerük titka?

Segítenek az emlékezésben

Manapság egyre többen használják okostelefonjukat naptárként, vagy jegyzetelik fontos dolgaikat tabletükön és laptopjukon egy arra alkalmas applikációba. Több tudományos kutatás is igazolja azonban, hogy agyunk sokkal jobban emlékszik azokra a dolgokra, melyeket saját kezűleg vetettünk papírra.

A nyomtatott naptárak és határidőnaplók kiválóan alkalmasak arra, hogy feljegyezzük a fontos találkozók, halaszthatatlan teendők dátumát. Bármikor előkaphatjuk és fellapozhatjuk őket. Ez a kézzelfoghatóság és vizualitás segít abban, hogy az adott időpontok memóriánkban is jobban rögzüljenek.

Minden egy helyen

Egy saját naptárba a fontos időpontokon kívül rengeteg dolgot feljegyezhetünk. Találkozóink dátuma mellé megjegyzéseket írhatunk, lejegyezhetjük a buszon, villamoson támadt legjobb ötleteinket. Vagy ha úgy tetszik, a napi bevásárlólistát is lefirkanthatjuk, mielőtt elindulnánk otthonról.

Ilyen módon nincs szükségünk arra, hogy a különböző feladatokra egyszerre több applikációt is használjunk. A nyomtatott naptár vagy határidőnapló tehát multi-funkcionális, és sokkal egyszerűbben használható, mint a modern eszközök.

Bármikor kéznél van

Bárkivel előfordulhat az, hogy telefonálás közben ellenőriznie kell egy korábban megbeszélt találkozó dátumát, esetleg előkeresni egy ismerős vagy kolléga telefonszámát. Ilyen esetekben kellemetlen lehet, ha jegyzeteinket kizárólag okostelefonunkon tároljuk.

Hívás közben szinte esélyünk sincs arra, hogy az adott információt tároló alkalmazást megnyissuk. Abban az esetben azonban, ha táskánkban lapul egy hordozható naptár, elég előkapnunk és fellapoznunk azt. Máris könnyedén kikereshetjük a szóban forgó időpontot, vagy azt a telefonszámot, amit korábban egyszerűen lejegyzeteltünk.

Segít elszakadni az online világtól

Rengeteg panaszt olvashatunk manapság azzal kapcsolatban, hogy az emberek függővé váltak a technológiától. A számítógépek és okostelefonok egyre fontosabb szerepet töltenek be a mindennapokban. A legtöbben pedig képtelenek vagyunk elszakadni tőlük.

Egyre többen próbálkoznak azonban az úgynevezett „digitális detox-szal”. A folyamat célja, hogy okoseszközeinket kizárólag akkor használjuk, ha feltétlenül szükségünk van rájuk. Ezáltal megszabaduljunk függőségünktől, és az online térből visszatérjünk a való világba.

A klasszikus, nyomtatott naptárak használata segít abban, hogy a lehető legkevesebb időt töltsük telefonunk nyomkodásával. Ha ügyesen használjuk határidőnaplónkat, elszakadhatunk a virtuális emlékeztetőktől, a gyorsjegyzetelő applikációktól, és kevésbé tesszük magunkat függővé a technológiától.

Amennyiben ön is szeretné megtalálni a céljainak leginkább megfelelő naptárat, vessen egy pillantást online is lapozgatható naptárkatalógusunkra. Ahol nem csak praktikus, de a személyiségéhez leginkább illő irodai naptárak, határidőnaplók, és falinaptárak közül is válogathat.