Színes papír

Újabb díjfizetési kötelezettség vonatkozik meglehetősen sok termékre, többek között a papírárura is, ami áremelkedést von maga után.

A környezetvédelmi termékdíj már egy ideje fizetendő, ezért ez beépült különböző termékek árába, ám most ez tovább bővült az ERP-díjjal, ami egy kiterjesztett gyártói felelősség-díj.

Valójában ezekre a díjakra szükség van, hiszen ezek elsődleges célja a környezetszennyezés megelőzése, illetve annak csökkentése. Már régóta tudjuk, hogy a természeti erőforrásokkal takarékosan kell bánni, akár a különböző termékeket, akár azok csomagolását vesszük figyelembe.

Az élelmiszeriparban az utóbbi években egyre több helyen jelentek meg a csomagolásmentes termékek, mely nyilvánvalóan takarékosságra buzdítja a lakosságot a természeti erőforrások tekintetében. Minél kevesebb csomagolóanyagot használunk fel, annál kevesebb hulladék képződik.

Az új díjak, a környezetvédelmi termékdíj és a kiterjesztett gyártói felelősség-díj célja szintén erre irányul. Ennek fényében a gyártók tovább csökkentik majd azokat a felesleges – papír, műanyag, fém – csomagolóanyagokat, melyekre eddig sem volt feltétlenül szükség, ám a bevétel csökkenése miatt kénytelenek végre bevezetni.

Hogyan érinti ez a papírtermékeket?

Bár digitális társadalomban élünk, odáig még nem jutottunk el, hogy egyáltalán ne legyen szükségünk papírra.

Akár otthon, akár az irodában nézünk körül, azt láthatjuk, hogy rengeteg területen szükséges a papír.

Mivel a papír egyértelműen természeti erőforrást emészt fel, ezért az ERP-díj nyilvánvalóan érinti ezt a terméket. Mivel a gyártók kénytelenek az új fizetendő díjat beépíteni az árba, ezért érezhető árváltozást tapasztalhatunk ezzel kapcsolatban.

Az ERP-díj, tehát a kiterjesztett gyártói felelősség-díj jelentős mértékű. Ezt hamarosan minden csomagolt termék esetében észlelni fogjuk. A papír természetesen „halmozottan hátrányban van” a többi termékhez képest, hiszen maga a papír is a díjfizetés alá tartozik és a papír csomagolása is. Ez egy csomag másolópapír esetében hozzávetőlegesen legalább 300 forint áremelkedést fog eredményezni.

A papír esetében az áremelkedésre néhány héten belül sor kerül. Bár az áremelkedés váratlan, hirtelen történi, ráadásul jelentős mértékű, ám ezzel is Földünket védjük.

Pontosan ezt lehet majd tapasztalni a Depot irodaszer webáruházban is, hiszen a gyártói áremelkedést nekünk is követnünk kell.

Ha csak annyit ér el a rendelet bevezetése, hogy minden egyes cégnél lecsökken a felesleges, ok nélküli pazarlás mértéke, tehát csak a szükséges papír kerül felhasználásra, azzal máris tettünk valamit környezetünkért. Nem könnyű egy ilyen jelentős áremelkedés kedvező színben látni, ám ha már mindenkire nézve kötelező, akár nézhetnénk a jó oldalát is.

Az új árakat a Depot irodaszer webáruház megszokott oldalán hamarosan feltüntetjük. Kérdésekkel kapcsolatban forduljon ügyfélszolgálatunkhoz!