Fiatal nő hordozható rádiót hallgat

Te is szeretsz rádiót hallgatni a reggeli mellett vagy az autóban munkába menet, egy hordozható rádió a szabadban…? Ki ne szeretné a remek zenéket, a poénos reggeli műsorokat és a betelefonálós játékokat. Azonban lehet, hogy még te sem gondolkodtál azon, hogyan is kezdődött a rádiózás és miért lehet ilyen népszerű a mai napig.

Mi is a rádió?

A rádió a rádióhullámok segítségével történő jelzés és kommunikációs technológia. A rádióhullámok 30 hertz (Hz) és 300 gigahertz (GHz) közötti frekvenciájú elektromágneses hullámok. Ezeket a hullámokat sugárzó antennához csatlakoztatott adónak nevezett elektronikus eszköz állítja elő és egy másik, rádióvevőhöz csatlakoztatott antenna veszi őket.

A rádióhullámokat először Heinrich Hertz német fizikus azonosította és tanulmányozta 1886-ban. Az első gyakorlati rádióadókat és vevőket 1895 körül az olasz Gulielmo Marconi fejlesztette ki. 1900 körül már kereskedelmi forgalomba is került. A felhasználók közötti interferencia elkerülése érdekében a rádióhullámok kibocsátását törvény szabályozza, a Nemzetközi Távközlési Unió szervezet kordinálja, ami frekvenciasávokat oszt ki a rádiósprektumban a különböző felhasználási célokra.

Az első rádióműsorok

Rádiós hírműsort elsőként 1920. augusztus 31-én sugározta a 8MK állomás Detroitban, Michigan államban. Érdekesség, hogy az állomás a mai napig a CBS hálózat tulajdonában lévő, teljes hírformátumú WWJ állomásként működik. Az első egyetemi rádió 1920. október 14-én kezdett sugározni, a New York állambeli Schenectady Union College-ból. Nyilvános szórakoztató adást először ugyanebben a hónapban a 2ADD nevű állomás sugározta: a csütörtök esti koncert sorozatokat, amelyet kezdetben 100 mérföldes, (160km) sugarú körben, később pedig 1000 mérföldes (1600 km-es) körzetben is lehetett hallani.

Az első sportesemény adására 1920 novemberében került sor. A világ első menetrend szerinti rádióműsor adása PCGG néven ismert és Rotterdamban, Hollandiában indult. Ebben az időben még igen kevés háztartás rendelkezett rádiókészülékkel, ezért az emberek gyakran csoportokba gyűltek, hogy minél többen hallhassák az érdekes történéseket.

A rádió a 20. századi megjelenésével már az első sugárzott adásával ámulatba ejtette és megörvendeztette az embereket, mivel azonnali híreket és szórakoztatást nyújtott. 1920 és 1945 között a rádió az első tömegmédiummá monopolizálta az éterhullámokat.

Az újságokkal, folyóiratokkal és mozgóképekkel együtt a tömegkultúra egy egész generációját meghatározta. A rádiós műsorszórás továbbra is a világ legszélesebb körben elérhető elektronikus tömegkommunikációs médiuma maradt, bár jelentősége csökkent az információ áramlást illetően.

Miért jó a rádió?

Az emberi hangon alapuló rádió egyedülállóan személyes médium, amely a hallgató fantáziáját készteti, hogy mentális képeket fessen maga köré a hallottak alapján. Ha rossz a kedved, ha fáradt vagy, ha unatkozol vagy ha éppen kizökkentésre van szükséged, a rádiót bekapcsolva azonnal megoldást találhatsz. A rádióhallgatás éppen ezért olyan népszerű a mai napig.

A rádióadás továbbá ingyenes, nem szükséges havonta fizetned érte. Vészhelyzetben is azonnali tájékoztatást kaphatunk az utakon, az időjárásról is értesülhetünk. Kiváló lehetőség, hogy felfedezzük a legújabb slágereket és előadókat, szinte bárhol és bármikor.

A rádióműsorba te is bekapcsolódhatsz, interaktívan vehetsz részt az adás alakulásában, hiszen a legtöbb állomáshoz lehetőség van betelefonálni. Ha van egy hordozható rádiód, akkor a szórakozást bárhová magaddal viheted, akár egy hosszabb biciklitúrán is hallgathatod a kedvenc adásaid. Egy biztos, a hordozható rádió mindig elszórakoztat és megbízható társad lesz.