Műanyag spirálozógép használat közben.

A spirálozógép az egyik legegyszerűbb irodai eszköz, amit dokumentumaink összekötéséhez használhatunk. Azonban nem csak az iroda, de akár otthonunk hasznos kiegészítője is lehet. Használatával nincs többé szükségünk tűzőgépre, ragasztásra, és elfelejthetjük a folyamatosan széthulló, hatalmas papírrakásokat.

Egy jó spirálozógép segítségével pillanatok alatt tartós kötést adhatunk iratainknak, legyen szó akár fontos üzleti ajánlatról, akár az otthon kinyomtatott receptek praktikus tárolásáról.

Miért lehet szükségem spirálozógépre?

Ha munkáról van szó, rendkívül fontos az ügyfelekre gyakorolt, első benyomás. Éppen ezért lényeges, hogy az üzleti partnereinknek szánt dokumentumok ne csak tartalmasak, de mutatósak is legyenek. Azt pedig mindnyájan értjük, egy szépen lefűzött dokumentum miért is ragadja meg jobban az érintett figyelmét, mint egy trehányul összetűzött papírhalmaz.

A spirálozás ráadásul akkor is jól jöhet, ha az asztalunkon kallódó, fontos dokumentumokat szeretnénk könnyen átlátható formába rendezni. Spirálozógép használatával biztosak lehetünk abban, hogy nem keveredik el egyetlen, nélkülözhetetlen oldal sem, a végeredményt pedig nem csak tárolni, de szállítani is könnyebb lesz.

Sőt, a spirálozógép nem csak a munkahelyen, de otthon is jó szolgálatot tehet. Kiváló segítőtárs a fontos papírok, vagy akár a kinyomtatott receptek elrendezésében. Használatával nem kell többé az írószerüzletbe rohannunk, ha dokumentumainkat szeretnénk beköttetni. Ezzel pedig a spirálozás költségei és a sorbaállással töltött, drága idő egyaránt megspórolhatók.

A spirálozógép négy fajtája

Ha iratfűzésre alkalmas spirálozógépet szeretnénk vásárolni, a legtöbb üzletben legalább háromféle lehetőség közül választhatunk. Az egyik a fém, másik kettő a műanyag spirálkötéshez alkalmazható, míg a harmadik típust mindkét esetben használhatjuk.

A műanyag spirálozógép a legolcsóbb, és a legegyszerűbb technológiát képviselő alternatíva. Flexibilis kötőgerinccel működik, ami nem csak olcsó, de praktikus megoldás is egyben. A kinyomtatott dokumentáció spirálozógép használatával gyorsan és egyszerűen összefűzhető, a későbbiekben pedig extra oldalakkal bármikor kiegészíthető.

Üzemeltetése előképzettséget nem igényel, így nem csak irodai környezetben, de otthon is könnyedén boldogulunk vele.

A fém spirálozógéppel készített dokumentumok ezzel ellentétben nem szétbonthatók. Leginkább olyan dokumentáció készítéséhez alkalmazhatjuk őket, melyek esetében fontos a biztos, hosszantartó kötés.

Az irodai felhasználás mellett olyan dolgok készítésére is használhatók, mint a fali naptárak, vagy épp a spirálfüzetek.

A harmadik kategóriába értelemszerűen a fentebb említett két eszköz fúziója tartozik. Ezek a gépek a műanyag és fém spirál használatára is alkalmasak, így a gyors és egyszerű, valamint a bonyolultabb ámde tartósabb módszerrel is dolgozhatunk velük.

A három fő termékkategórián kívül találkozhatunk az úgynevezett tekercsspirálozókkal is. Ezek a gépek a spirálfüzetekhez hasonló módon képesek lefűzni dokumentumainkat, azonban a fém spirálok helyett műanyag tekercsspirált használnak.

Melyik megoldást válasszuk?

Az, hogy számunkra melyik spirálozógép jelent megfelelő megoldást, kizárólag attól függ, milyen célokra, milyen körülmények közt szeretnénk azt használni.

Az otthoni, valamint a kisebb irodában, esetleg iskolákban történő alkalmazásra leginkább a műanyag spirálozógép használatát javasoljuk.

A fém spirálozógép ezzel szemben leginkább azoknak ajánlott, akik kifejezetten naptárak, füzetek, és egyéb, fém spirállal fűzött kiadványok elkészítéséhez szeretnél használni az eszközt.

A nagyobb irodákban és írószerüzletekben, igénybevételtől függően pedig érdemes lehet beruházni olyan eszközre, mely mindkét megoldással képes rögzíteni dokumentumainkat.