A különböző kártékony programok elleni védekezéshez ez egyik legkönnyebben és leghatékonyabban használható szoftver a Spybot – Search & Destroy.

Napjainkban az Interneten egyre nagyobb számban terjednek az úgynevezett adware és spyware programok. Ezek a kis szoftverek vagy különböző reklámokkal árasztják el a fertőzött számítógépeket, vagy rosszabb esetben különböző adatokat gyűjtenek többek között a felhasználók internetezési szokásairól. Meghatározott időközönként ezeket, az információkat továbbítják is a Világhálózaton keresztül. Ezeknek a kártékony programoknak a felismerése nem mindig egyszerű, hiszen sokszor a felhasználók számára hasznos funkciókkal rendelkező szoftverekben rejtőznek. Sok esetben pedig nem megbízható weboldalakról töltődnek le, és ezt követően a felhasználó már csak annyit vesz észre, hogy a böngészőben megváltozott a kezdőoldal, és időnként kéretlenül is különböző keresőoldalak bukkannak fel.

Az adware és a spyware programok ellen szerencsére számos hatékony szoftvert fejlesztenek, amelyek nagy segítséget nyújtanak ezek felfedezésében és eltávolításában. Ebben a cikkben a Spybot – Search & Destroy alkalmazás 1.3-ás verziójával foglalkozunk, amely egyszerű kezelhetőségének, hatékony működésének és ingyenes letölthetőségének köszönhetően kategóriájának egyik legnépszerűbb szoftvere. A Spybot elsősorban az otthoni felhasználók számára készült. A körülbelül 4 megabájt méretű telepítő csomag letöltése után a szoftver installálása gyorsan és egyszerűen elvégezhető. Lehetőség van egy több, mint 30 nyelvet tartalmazó csomag opcionális telepítésére is, amelynek köszönhetően magyar nyelven is használható a program. A Spybot indításakor egy varázsló jelenik meg, amellyel azonnal elkezdhető a kártékony programok felderítése és irtása. A szoftver felkínálja a regisztrációs adatbázis biztonsági mentését is, amelyet célszerű lefuttatni, hiszen hiba esetén ebből a különböző bejegyzések visszaállíthatók. A Spybot felhasználói felülete jól áttekinthető és könnyen kezelhető. (A magyar nyelvet a \”Language\” menüből lehet kiválasztani.) Az oldalsó eszköztáron találhatók a legfontosabb funkciók elérését biztosító nyomógombok. A keresés&megsemmísités feliratú gomb segítségével lehet a keresést elindítani, amely a memóriát és a merevlemezt is átvizsgálja. Ezután a megtalált adware illetve spyware programokat valamint az azokhoz tartozó bejegyzéseket el lehet távolítani. Ha esetleg eközben, vagy a művelet befejezése után valamiféle hiba lépne fel, akkor a visszaállítás funkcióval helyre lehet állítani az eredeti állapotot. Az immunizálás nyomógomb segítségével néhány további védelmi megoldás kapcsolható be. Ezek, közé tartozik például az Internet Explorer mellett folyamatosan futó letöltésblokkoló, amely az ismert kártékony programok letöltődését képes megakadályozni. Mivel az adware és spyware programokból folyamatosan újabb és újabb változatok jelennek meg, ezért a Spybotot is frissíteni kell. A szoftver ehhez tartalmaz egy frissítés funkciót, amelynek segítségével gyorsan és egyszerűen leellenőrizhető, hogy jelent-e meg újabb verzió.

A Spybot a tapasztaltabb felhasználók számára biztosít egy úgynevezett speciális üzemmódot is, amelynek segítségével nagyon részletesen beállítható a program működése. Itt többek között az alábbi beállítási lehetőségeket lehet megtalálni:

  • nyelvek
  • fájlkészlet
  • megjelenítési beállítások
  • ütemezés
  • skinek (felszínek)
  • vizsgálandó adware és spyware programok
  • vizsgálandó cookie-k, és fájlkiterjesztések
  • rezidens modulok
  • rendszerindítási beállítások

Írta: csiff

Web: http://www.biztonsagportal.hu

További információkért kérem, látogasson el a következő oldalra: Spybot – Search & Destroy