Stresszmentes munkavégzés az irodában? Nem elérhetetlen

A munka világában elkerülhetetlenül adódnak olyan helyzetek, amelyek komoly stressznek teszik ki a dolgozó embert. Ilyenkor nem is az az elsődleges kérdés, hogy az ilyen szituációk elkerülhetőek-e, hiszen nagy valószínűséggel ez nem kivitelezhető. Viszont a munkahelyi stressz könnyen megkeseríti a mindennapokat.

De miért olyan fontos, hogy megtanuljuk hatékonyan kezelni a stresszt? A tartós feszültség a testi és a lelki egészségre nézve egyaránt káros. A sok idegeskedés megterheli a szívet és gyakran az emésztést is megnehezíti. Emellett gyakoriak a depressziós, szorongásos tünetek is. Szeretné elkerülni? Lássuk a megoldást!

Melyek a leggyakoribb stresszfaktorok?

Habár sokan úgy gondolják, hogy egy irodában csak üldögélni kell egész nap, rengeteg olyan helyzet adódik egy munkanap során, amikor egy alkalmazott úgy érezheti, felrobban a feszültségtől. Lehet, hogy rosszkedvűen érkezett reggel a főnök, vagy épp egy kezelhetetlen ügyfél nehezíti meg az életünket. De az is lehet, hogy egyszerűen csak túl sok feladat halmozódott fel, melyeknek egyszerűen nem látjuk a végét.

Mindezek tetejébe az agy számára komoly megterhelést jelent a számítógépes munka, mivel vibráló fények és a rengeteg, egyszerre érkező információ feldolgozása nincs túlságosan kedvező hatással az idegrendszerünkre sem.

Stresszkezelés mesterfokon

Amennyiben túl sok a teendő és találkozó, sokat segíthet, ha felírja őket egy jegyzetfüzetbe vagy naptárba. Így mindig pontosan tudhatja, hogy milyen teendők várnak még Önre a nap folyamán és abban is biztos lehet, hogy semmi sem marad ki.

Emellett érdemes törekedni arra, hogy kényelmes munkaállomást alakítson ki. Egy jó alátámasztást biztosító szék és a legfontosabb munkaeszközök elérhető közelsége elengedhetetlen a nyugodt munkavégzéshez. Biztosan Önnel is előfordult már, hogy egy sürgős telefont kellett volna elintéznie, de Murphy törvénye szerint még véletlenül sem találta a naptárát, amibe felírta a telefonszámot. Ilyenkor a stresszhatás csak tovább fokozódik.

Testi-lelki egyensúly az irodán kívül

Ahhoz, hogy valóban kipihenhesse a munkanap fáradalmait, meg kell tanulni elengedni a feladatokat az irodából kilépve. Elvégre otthon is akad éppen elég tennivaló, és a kikapcsolódást is elronthatja, ha folyton azon rágódik, hogy mit kell holnap elintézni a munkahelyen.

A rendszeres testmozgás sokat segíthet abban, hogy kiengedje a gőzt és egy kicsit megfeledkezzen a gondokról. Egy aerobic órán való részvétel vagy egy kellemes, esti futás ideje alatt könnyebb megfeledkezni a problémákról, ráadásul a test feszültségeit is feloldhatja. Mindezek mellett a sport remek időtöltés, a feladatok pedig pihenhetnek a naptárban a következő napig.

Már heti három óra aktív sporttal is sokat tehet azért, hogy a későbbiekben a stressz ne okozzon lehetetlennek tűnő kihívást. A feszültség rendszeres levezetése mellett könnyebb higgadtan kezelni a felmerülő nehézségeket. Ennek áldásos hatása nemcsak a stresszkezelésben, de a hatékonyabb munkavégzésben is megmutatkozhat idővel.

Szeretné észben tartani a napi teendőit és meetingjeit? Vásárolja meg naptárát vagy gyűrűs kalendáriumát webáruházunkban! Széles és változatos kínálatunkban Ön is megtalálhatja a tökéletes darabot, amellyel könnyedén kordában tarthatja a munkahelyi feladatokat.